Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2019 17:00

Неповний робочий час vs півставки

Експерт із трудового права та кадрового діловодства

У статті розповім, як правильно прийняти двох осіб на одну штатну одиницю.

Як правильно оформити двох працівників (на півставки кожного) на одну посаду?

Дуже часто в кадровій практиці зустрічається таке поняття, як «прийняти на півставки», але у Кодексі законів про працю України (далі — КЗпП) немає поняття «півставки», а є визначення режиму повного робочого часу або неповного робочого часу. У статті розповімо, як правильно прийняти двох осіб на одну штатну одиницю.

Відмінність посади від штатної одиниці

Розберемо з початку, що таке «штатна одиниця».

Штатна одиниця — це посадова одиниця, встановлена штатним розписом підприємства, яка відповідає одному робочому місцю.

Чим же відрізняється штатна одиниця від посади і чи є відмінність?

Посада — це визначена структурою і штатним розписом первинна структурна одиниця, на яку покладено коло службових повноважень.

Отже, відмінність є: штатна одиниця — це кількісна складова кадрового розкладу, а посада — це коло трудових обов’язків.

Кілька штатних одиниць на одній посаді

Кількість штатних одиниць визначається за кожною посадою (професією) в межах відповідного структурного підрозділу і в цілому по підприємству залежно від потреби, планового обсягу робіт (послуг), затверджених норм праці.

Звертаємо увагу, що за однією посадою може бути декілька штатних одиниць.

У штатному розписі обов’язково зазначається як посада, так кількість штатних одиниць.

Термін «ставка» походить від законодавчо визначеного терміна «тарифна ставка» і розуміється, як встановлений штатним розписом розмір винагороди основної заробітної плати за виконання встановленої норми робочого часу чи обсягу обов’язків. І в разі зміни (як зменшення, так і збільшення) тривалості робочого часу чи обсягу виконуваних обов’язків на певний відсоток пропорційно змінюється і оплата праці, тобто змінюється ставка.

Як вже було зазначено, у штатному розписі підприємства визначено чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією). Проте кількість штатних одиниць за відповідними посадами у штатному розписі не завжди обчислюється цілим числом, наприклад у штатному розписі може бути зазначено одна штатна одиниця або 0,5 штатної одиниці.

Коли у штатному розписі зазначена одна штатна одиниця, наприклад, «кур’єр», то на цю посаду можна прийняти одну особу на повний робочий час (день або тиждень), простіше кажучи — повну ставку або якщо у штатному розписі зазначено 0,5 штатної одиниці, то тоді особу можуть прийняти на неповний робочий час (день або тиждень), тобто на половину робочого часу — півставки.

Звертаємо увагу, що робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Оплата праці при неповному робочому часі провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Складаємо правильно наказ: не плутаємо формулювання

Таким чином, оформляючи на роботу працівника, у наказі зазначають: «прийняти кур’єром на 0, 5 ставки» або «прийняти кур’єром на 0,5 штатної одиниці». Але згідно трудового законодавства, таке формулювання наказу невірне. Потрібно прийняти працівника на умовах неповного робочого часу. І тоді одна особа може працювати неповний робочий час, наприклад, 20 годин на тиждень кур’єром так само, як інша особа на цій же посаді на таких же умовах. І тоді у нас виходить, що у штатному розписі є одна штатна одиниця «кур'єр», але на цій посаді працювати буде дві людини з встановлення їм неповного робочого часу, тобто по півставки кожна.

У наказі про прийняття на роботу обов’язково потрібно зазначати, що працівник прийнятий на умовах неповного робочого часу з посадовим окладом згідно зі штатним розписом, вказувати суму посадового окладу на місяць та оплатою праці пропорційно до відпрацьованого часу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]