Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2022 15:51

Глобальні потрясіння та новий соціальний договір

Експерт з питань соціальної політики

Кризові виклики і соціальний діалог. Українські реалії.

Поза увагою  більшості українських ЗМІ залишилася подія світового рівня. Нещодавно (18-20 листопада) в Австралії  в Мельбурні відбувся 5-й  Всесвітній  Конгрес Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), в якому прийняли участь і українські профспілковці.

Понад тисячу профспілковців, які представляють близько 200 мільйонів трудящих з більш ніж 130 країн світу, прибули в Австралію, щоб взяти участь у глобальному парламенті працівників. Всесвітній конгрес МКП кожні чотири роки збирає представників понад 300 національних профоб’єднань, щоб визначити глобальний порядок денний для профспілок. 

У центрі дебатів була тема нового соціального договору: робочі місця, безпечні для клімату, права трудящих, справедлива заробітна плата, соціальний захист, рівність та інклюзивність.  Також Конгрес обговорив майбутню політику МКП з акцентом на уроках глобальних потрясінь, технологіях та їх впливі на працю, інклюзивному профспілковому русі та кліматі, а також на справедливому переході. 

На конгресі тепло прийняли українську профспілкову делегацію, від України виступив Голова ФПУ, член Генеральної Ради МКП Григорій Осовий.

Звертаючись до делегатів він зробив наголос передусім на питаннях війни і миру. Тому що тільки в умовах миру можна забезпечити гідну працю і добробут людей, а головне зберегти їм життя. Розповівши учасникам про колосальні втрати, які несе український народ і держава, у цинічно розв'язаній Росією війні, заявив, що це злочин проти людяності. І в такій ситуації ніхто не може залишатися байдужим.

Григорій Осовий запропонував Конгресу у своїй резолюції рішуче засудити Федерацію незалежних профспілок Росії (ФНПР) за те, що вона підтримала війну Росії проти України і доручити комісії з розслідування подати новообраній Генеральній раді пропозиції про подальше перебування цієї організації у складі МКП.

Щодо висловлювань про швидке припинення війни, він відреагував, таким чином;  українці звісно прагнуть миру, але не ціною відмови від частини своїх територій, незалежності і права самим визначати свою долю. Тільки повне їх звільнення, відшкодування росією завданих збитків і надання міжнародних гарантій безпеки Україні можуть стати основою для досягнення справедливого миру.

Говорячи про необхідність нового Громадського договору - український профспілковий лідер зазначив, що  треба визнати, що в реальному житті інша сторона соціального контракту перестала його виконувати. Це видно з глобальних індексів МКП дотримання прав трудящих.

Нещодавно Гендиректор Міжнародної організації праці (МОП) Гілберт Хунбо заявив: "Світ вимагає нового Громадського договору". 

Це всесвітній виклик для всього профспілкового руху.

Радикальний неолібералізм ставить під загрозу колишні соціальні завоювання трудящих.

І стосується також України, в якій великий як вітчизняний так і міжнародний капітал через своїх лобістів протягує антитрудові та антипрофспілкові закони.

Профспілки України роблять все можливе в умовах воєнного стану, щоб захистити працівників. Неоціненну підтримку у цьому надають МКП та Європейська конфедерація профспілок (ЄКП).

До речі,  майже непоміченою для українських ЗМІ стала новина, що в кінці жовня (27 жовтня 2022) – українські профспілки офіційно стали членами Європейської Конфедерації Профспілок, що об’єднує найбільші профспілки країн – членів ЄС. Фактично профспілковці України вже є членами великої європейської спільноти!

Водночас українські профспілки змущені підштовхнути владу переглянути соціально-трудову політику та привести її у відповідність до стандартів соціальної Європи як країн-кандидатів до членів ЄС.

В той же час, на полях Конгресу МКП  відбулася зустріч представників українських профспілок з президенткою Американською федерацією профспілок-Конгресу демократичних профспілок (AFL-CIO) Ліз Шуллер, з якою обговорили підтримку України та загрози руйнування трудового законодавства.

Слід відзначити, що  в США уважно слідкують за дотриманням демократичних цінностей в Україні, зокрема в контексті розвитку соціального діалогу та дотримання  прав працівників та їх представників - профспілок. 

Так, під час візиту в листопаді  до Сполучених Штатів Америки Першої віцепрем'єрки-міністрки економіки України - Юлії Свіріденко на полях Форуму який, проводила Торговий представник США Кетрін Тай. представники американських профспілок висловили рішучу підтримку України, а також глибоке занепокоєння щодо законодавчих атак на трудові права найманих працівників. Зокрема, були виловлені зауваження щодо нового Закону 2434 та поточні зусилля деяких представників української влади з конфіскації профспілкового майна.

Також під час зустрічі із Заступником Міністра праці США з міжнародних відносин Теа Лі, було наголошено "на важливості забезпечення прав профспілок в Україні ".

У підсумку зустрічі було зазначено: «незмінне зобов’язання Сполучених Штатів допомогти Україні відновитися після вторгнення та важливість тісної співпраці як з бізнесом, так і з трудовими спільнотами, щоб підтримати Україну під час відновлення її економіки.

Світ стоїть на порозі історичного економічного спаду з катастрофічними наслідками для трудящих у всіх регіонах, якщо уряди терміново не впровадять новий соціальний договір, заявили делегати 5-го Всесвітнього конгресу МКП в Мельбурні.  

Економічний брифінг МКП описує глобальну економічну систему, яка стикається з перехресними соціальними, економічними, екологічними та медичними кризами, що впливають на працівників та їхні сім'ї в усіх регіонах, незалежно від рівня розвитку їхньої національної економіки.

Про це йдеться у брифінгу: "У 2022 році ми є свідками низхідної спіралі економічного зростання, одночасно з ескалацією цін на товари і послуги, які складають основу базових витрат на життя працівників".

Шаран Барроу, Генеральний секретар МКП, зазначила: "Зараз занадто багато політичних лідерів та інститутів, схоже, просто не розуміють цього. Вразливість багатьох економік ще ніколи не була такою великою. Але вони знову підводять трудящих і повертаються до своїх "ортодоксальних" макроекономічних рішень, які, як було доведено знову і знову, лише поглиблюють глобальну нерівність і руйнують життя і перспективи в усьому світі.

Нам потрібна нова економічна модель з новими бізнес-моделями, які базуються на повній зайнятості, гідній праці та спільному процвітанні. Це означає новий суспільний договір зі спільним процвітанням та справедливими перехідними процесами, які допоможуть стабілізувати громади та економіки, створюючи спільну безпеку мирного співіснування, яка одночасно вирішує проблеми бідності та ізоляції, створюючи можливість для інвестування в економіку турботи для створення високоякісних робочих місць, які підтримують суспільство.

Мова йде ні про що інше, як про створення умов для миру, соціальної справедливості та виживання".

Напередодні 5 –го Всесвітнього конгресу МКП, на замовлення YouGov, було проведене глобальне опитування, що охопило 17 країн.

Отримані дані дають чітке уявлення про виклики, з якими стикаються люди праці:

•Робота: 66% стурбовані тим, що люди втратять роботу.
•Права: 55% людей стурбовані послабленням трудового законодавства. 53% кажуть, що рівень насильства у світі праці зріс.
•Заробітна плата: кожному десятому (13%) не вистачає грошей на базові речі, такі як житло, їжа та електроенергія. Три чверті людей (72%) вважають мінімальну зарплату недостатньою для гідного життя.
•Соціальний захист: 87% підтримують доступний доступ до медичної допомоги, але 67% турбуються про здатність систем охорони здоров'я впоратися.
•Рівність: 66% стурбовані нерівністю в заробітках і можливостях між чоловіками та жінками.
•Включення: 69% вважають, що економічна система сприяє тільки заможним.

Новообраний очільник Міжнародної Конфедерації профспілок Лука Вісентіні зазначив: "...це історично важкий час для трудящих. Світ стоїть на порозі економічного спаду, і трудящі знаходяться на передовій. Багато людей вже переживають наслідки. Мир і демократія знаходяться під загрозою, а неоліберали та нові ультраправі рухи ставлять під великий ризик права людини, працівників і профспілок.

МКП очолить заклик до нової економічної моделі, заснованої на новому соціальному договорі. Ми хочемо робочі місця, безпечні для клімату, права трудящих, справедливу заробітну плату, соціальний захист, рівність та інклюзивність. Це повинно бути в центрі планів всіх урядів.

Йдеться про соціальну справедливість, мир і виживання, і я не зупинюся в боротьбі за це для працюючих людей. Захист справедливих умов життя та праці для всіх людей - це найкращий спосіб побудови демократії та миру в усьому світі".

Чи розуміють українські можновладці глобальні виклики та світові тренди, чи готові після війни йти європейським шляхом розвитку соціального діалога чи продовжать наступати на трудові права та знищувати профспілки протореним шляхом латиноамериканських країн до злиднів, по граблям негативного  неоліберального досвіду Бразилії чи Аргентини?... 

Втім, ще є шанс зійти з тупикового латиноамериканського шляху і взяти курс на цивілізований світ, Європу. Де в основі великої державної політики – Людина з її цінностями, потребами та гарантіями забезпечення трудових та соціальних прав.

Тим більш, що відновлювати повоєнну Україну прийдеться руками працівників,  в співпраці з профспілками, чиї права зараз всіляко обмежуються.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]