Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2020 15:34

Відпустка на час карантину – право чи обов’язок працівника?

Експерт практики Корпоративне право та M&A

У зв’язку зі спалахом коронавірусу COVID-19 у всьому світі та з метою запобігання поширенню на території України КМУ встановив карантин з 12 березня до 3 квітня 2020 року на всій території України.

У зв’язку зі спалахом коронавірусу COVID-19 у всьому світі та з метою запобігання поширенню на території України Кабінет Міністрів України встановив карантин з 12 березня до 3 квітня 2020 року на всій території України.

Карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб (ст. 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року № 1645-ІІІ).

Відповідно до вищезазначеного вимушено зупинили роботу усі навчальні заклади, магазини, заклади громадського харчування, заборонені масово-розважальні заходи, тощо. Чимало українців зіткнулися з кількома проблемами одночасно.

Що ж робити найманим працівникам?

17 березня законом про запобігання поширенню коронавірусу Кабінет Міністрів України дозволив брати найманим працівникам неоплачувані відпустки.

Процедура надання відпустки у зв’язку із запровадженням карантину включає наступні етапи:

I Етап: Необхідно визначити коло осіб, які мають право на відпустку

- в обов’язковому порядку під час дії карантину відпустка без збереження заробітної плати надається матері або іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18 Закону України «Про відпустки», для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території (п.3.1 ст. 25 ЗУ «Про відпустки»).

- відпустку без збереження заробітної плати може отримати будь-хто з працівників, відповідно вимог ст. 26 Закону України «Про відпустки» за угодою сторін.

II Етап: З’ясування підстав для надання відпустки

Період, на який оголошено карантин має бути документально підтверджений.

Таким є рішенням постанова Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 року.

III Етап: Отримання заяви від працівника

Працівник подає заяву роботодавцю з проханням надати відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з необхідністю дотримання карантинних заходів через поширення коронавірусної інфекції на період оголошення карантину.

За прийнятим Законом України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) згідно із внесеними змінами до ст. 84 КЗпП України та відповідної статті 26 Закону України «Про відпустки» на період карантину знімається обмеження щодо 15 днів
відпустки без збереження зарплати та не включається у загальний термін.

IV Етап: Видача наказу

Після розгляду заяви та документів, долучених до неї Роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину.

Звертаємо Вашу увагу! У випадку продовження карантину така відпустка може надаватися стільки разів, скільки буде провадитись такий режим.

Після закінчення карантину в обов’язковому порядку необхідно з’явитися на роботу, щоб роботодавець не зарахував прогул.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]