Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2022 16:27

Як втримати українське питання у центрі уваги американців?

Політичний та медійний аналітик, експерт із політики США, активіст

У цьому контексті ми знову помічаємо проблему, яка існувала в американо-українських відносинах впродовж довгого періоду.

Американські парламентарі та політологи ніяк не можуть відділити українське питання від проблеми відносин із Росією. Так, ці дві проблеми автоматично тісно переплетені між собою, однак якщо йде мова про реакцію на війну чи допомогу для України, вони не можуть взаємодіяти та не можуть фігурувати одночасно.

Американські парламентарі аплодують президенту Зеленському стоячи після його звернення до Конгресу США. EPA

Крім того, в американському суспільстві все ще є надія на зміни у Росії із приходом до влади «опозиційних лідерів». Проблема у тому, що справжніх лідерів російської опозиції вже давно немає або в Росії, або в живих - кремлівська машина знищила всіх, хто активно виступав проти політики путіна у свій час. 

Якщо говорити про теперішніх представників «ліберальної» верстви суспільства РФ, то є кілька чинників та прикладів, які вказують на те, що ситуація навряд чи зміниться за умов їх перебування при владі. По-перше, справді адекватні опозиційні голоси не є надто впливовими, а радше маргінальними. За умов їх участі у справді чесних виборах, російське суспільство їх не обере. По-друге, ті представники російської опозиції, які мають значний для суспільства РФ відсоток підтримки, не діятимуть згідно з інтересами не те що України, а Європи та США. Втім, на жаль, мало хто розуміє це серед американців. Тому їх увага розпиляється як на українців, що страждають від війни, так і на «ліберальних» росіян.

Крім того, у США помилково вважають, що вторгнення на територію України не мало історичних прецедентів. І хоча частково це правда, однак приклади вторгнення у Молдову, Грузію, приклади двох Чеченських воєн, які зламали російське суспільство, доводять, що постійна безкарність призвела до того, що зараз відбувається в Україні.

Для того, щоб втримати українське питання в центрі уваги США, треба сконцентруватись на трьох вищезгаданих тезах, паралельно не забуваючи про військову, політичну та фінансову допомогу. Успішні розв'язання цих трьох проблем вимагають посиленої роботи з американським суспільством, дипломатичним корпусом та політикумом. Цього можна досягти як завдяки «мʼякій силі», так і за допомогою безпосередніх зустрічей різного формату із вищезгаданими сторонами. 

Як бачимо, роль Сполучених Штатів у війні Росії проти України є доволі значною. У першу чергу, допомога американського суспільства допомагає українцям успішно боротись із російською навалою. США не могли уникнути цієї ролі, оскільки внутрішня американська політика також має велике значення для цієї війни. 

Однак у жорстокому світі політики навіть ситуації із великою кількістю жертв постійно намагаються використати для своєї вигоди. Не дивно, якщо проблеми відносин США та Росії та допомоги Україні стануть однією з ключових тем передвиборчої кампанії обох головних американських партій до проміжних виборів до Конгресу, що відбудуться вже цього листопада. На українське суспільство чекає велика кількість роботи для того, щоб залишити Сполучені Штати на своєму боці. Зрештою, війна природно втомлює, і українцям доведеться постійно «освіжати» погляд американців на неї. На цей же момент тішить, що Вашингтон не хоче відпускати своє місце «світового жандарма», хоч і обережно за нього тримається. Було б прикро опинитись у світі, у якому на цьому місці перебувають або Росія, або Китай зі своєю постійною зневагою навіть до своїх народів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]