Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2022 10:45

Роль озеленення, освітлення, акустики в сучасному офісі

СЕО ZIKZAK Architects

Прояв турботи про фізичне і ментальне здоров'я своїх співробітників

На щастя, сучасні тенденції плекають максимально комфортні умови життя: ми носимо найзручніший одяг, щоб почуватися комфортно й бути продуктивними, живемо у затишних оселях, де техніка виконує рутинні побутові задачі за нас, а меблі й декор у стилі хюґе створюють атмосферу задоволення і спокою. Поза домом і відпочинком ми працюємо у зручних офісах. Близько 10 років свого життя людина проводить за роботою. Тішить той факт, що і еволюція робочого місця стрімко прогресувала до такого етапу, коли співробітник має всі необхідні умови для того, щоби праця була комфортною і, як наслідок, плідною.

Одними із ключових факторів, які впливають на показники ефективності і комфорту людини на робочому місці є озеленення, освітлення та акустика. Їх грамотне та комплексне проєктування формує робочий простір, у який хочеться щодня повертатися, а працювати у якому – задоволення. 

Озеленення привносить особливу естетику в інтер’єр, розбавляє прагматичну урбаністику простору, надає природності і невимушеності офісному середовищу. Але, окрім декоративної  функції, рослини в продуманому дизайні задовольняють ряд інших ключових потреб. Вони, по-перше, позитивно впливають на психо-соматику співробітника, є ресурсом відновлення енергії, зниження стресу і зв’язку з природою. По-друге, інтегровані в меблі кадки із озелененням є зручним інструментом для зонування простору. По-третє, рослини разом з іншими звукопоглинальними елементами формують акустичний   комфорт у  середовищі. 

Під час розробки фітодизайну важливо підібрати непримхливі в догляді, але ефектні рослини, здатні створити враження квітучого райського оазису. Необхідно правильно розмістити рослини із урахуванням умов  освітлення, за потребою можна вдатися до використання штучної фітопідсвітки.

Правильно організований фітодизайн – це не тільки про стильний актуальний інтер’єр, а також про потужний функціонал, у силі якого змінити на краще ту частину життя, яку людина проводить в офісі. 

Акустика в офісі повинна бути продуманою до дрібниць ще на моменті проєктування приміщення, адже шум у робочому середовищі відволікає, викликає роздратованість та знижує концентрацію уваги. Акустичний комфорт приміщення залежить від якості звукоізоляції його огороджуючих конструкцій та звукопоглинальних характеристик оздоблювальних матеріалів, меблів та іншого наповнення. Звукоізоляція є комплексом заходів для зниження рівня звуку, що проходить через огородження між сусідніми приміщеннями. Ступінь звукопоглинання визначає тривалість відлунь, впливає на розбірливість мови та наявність гулу у просторі.

Акустичний комфорт реалізується шляхом цілого комплексу інструментів, серед яких: зонування офісу, розміщення екранів, правильний підбір покриттів підлоги, продумане розміщення меблів та інші неочевидні для звичайної людини елементи, які може прорахувати тільки досвідчений архітектор. Зниження сторонніх шумів – прояв піклування про співробітників, який також сприяє посиленню ефективності їх роботи. Окрім функціональності, елементи сучасних акустичних рішень можуть доповнювати естетику приміщення, їх дизайн може бути унікальним, стильним та вигадливим. 

Освітлення в офісі може стати ключовим акцентом у дизайні інтер’єру або ж виграшним його доповненням,  але в першу чергу – це турбота про співробітників та їх здоров’я. В ідеалі, найоптимальнішим рішенням з погляду турботи про  зір людини є наявність значної кількості природного світла, саме тому в офісах так часто можна зустріти великі панорамні вікна. Системи штучного світла в робочих просторах в ідеалі багаторівневі та контрольовані засобами управління. Майстерно спроєктоване освітлення – це не лише про техніку, це справжня творчість, довершена гра різних комбінацій променів і тіней. Стандартне освітлення розсіяне, при ньому усі поверхні однаково підсвічуються, використання виключно такої техніки – це вже нецікаво, непрогресивно і не викликає жодних емоцій. Ідеальним сучасним рішенням є комбінація розсіяного й направленого світла. Направлене створює акценти: яскраві спалахи на важливих поверхнях у контрасті із затемненими фрагментами другорядних ділянок. Таким чином можна виділяти робочі місця на тлі транзитних зон чи, наприклад, у лаунж-зоні яскраво підкреслювати журнальні столики, які потребують підвищеної візуальної уваги, на фоні затемнених диванів  

Орієнтуючись на ритми людського організму, у офісах впроваджують біодинамічне освітлення. Воно є виграшною альтернативою  звичним  холодному, теплому та нейтральному. Біодинамічне, залежно від частини дня, змінюється від холодного до теплого, шляхом використання комбінацій джерел світла в рамках одного світильника. Таким чином освітлювальний прилад імітує градацію температури й інтенсивності природного світла протягом дня, підлаштовуючись під потреби організму людини.

Актуальними поширеними рішеннями є установка датчиків контролю присутності у приміщеннях поза робочими зонами: транзитною, столовою та ін, що сприяє заощадженню електроенергії й зручності користування. У конференц-зонах найчастіше встановлюють силові перемикачі, щоб регулювати інтенсивність освітлення, залежно від потреби. 

Пишні зелені рослини в красивих кашпо, тихе приємне робоче місце, м’яке світло,  – здавалося б, звичні речі, але від яких значною мірою залежить комфортний перебіг роботи, психо-емоційний стан співробітників і, як наслідок, продуктивність їх роботи й навіть швидкість кар’єрного зростання. Крім того,  естетика і комфорт на робочому місці – це не забаганка, а нормальна практика у сучасному діловому світі, прояв поваги до своїх співробітників та приваблення нових перспективних талановитих кадрів, що дбають про власне фізичне і психо-емоційне здоров’я.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]