Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.11.2023 17:58

Глобальні зміни: бізнес ніколи не буде колишнім

Спеціаліст зі стратегічного маркетингу й розвитку бізнесу, власниця Агентства стратегічного маркетингу Stasy Passion

Основні тренди та прогнози для юридичного ринку від експертки зі стратегічного маркетингу

Сьогодні сучасний бізнес — це наче океан. Іноді тихо та спокійно йде все за планом. А десь метрові глибини готують сюрпризи. Тож власникам, керуючим партнерам важливо підлаштувати свій човен як під прозорий штиль, так і під бурхливі хвилі.

Сучасні реалії демонструють нам, що світ досить нестабільний. Сьогодні ми живемо у так званому “VUCA світі” — volatility» (мінливість), «uncertainty» (невизначеність), «complexity» (складність) і «ambiguity» (неоднозначність). Цей термін характеризує складний ритм сучасності, де існує постійна нестабільність. У 1990 році це придумали ще американські військові, а зараз він використовується у бізнес-середовищі для позначення умов, у яких працюють компанії. Бізнес, політика та соціальні процеси стають більш непередбачуваними, складними та вимагають гнучкості та адаптації від організацій та лідерів.

Як же втримати свій човен на плаву у цьому буйному океані та розвиватися в цій невизначеності?

По-перше, слід зрозуміти одну важливу річ — постійного нічого не існує. Ринки будуть завжди десь падати, а десь зростати, будуть змінюватися потреби у клієнтів, буде змінюватися економіка країни. Ми повинні прогнозувати та аналізувати тренди та тенденції й потім на базі цього будувати якісь рішення, створювати нові продукти та інновації. 

На жаль, не так багато власників досліджують економічні зміни, які складаються сьогодні в державі та світі. Це, напевно, і є величезною помилкою, адже нові послуги не впроваджуються просто так. Кожен бізнес повинен розуміти, що у клієнта є сьогодні, як будується економіка бізнесу клієнта, що його хвилює і в якому полі він живе. Це як кружляти по безмежному морю без компаса — рано чи пізно земля з'явиться на вашому горизонті, але чи відповідатиме це поставленим очікуванням? Тобто ми маємо дивитися на основні болі та страхи для бізнесу, аби бути релевантними в потрібний час в потрібному місці. 

Які ж виклики нам принесли 2022-2023 роки?

По-перше, це падіння ринку. Дослідження показало, що відбулося 40 відсотків падіння ринку. Власники юридичних фірм визнали, що їхні доходи впали, а багато процесів було заморожено. 

Наступне — це кадровий голод. Бізнес був змушений скорочувати всі можливі бюджети на штат, зарплати ставали мізерними, відбувалося тотальне скорочення працівників та міграція талантів до Європи. Керуючі партнери набиралися скаженого досвіду за кордоном, отримували стажування в міжнародних компаніях та зараз вже не планують повертатися. 

По-третє, маркетингова криза. Майже вся ключова маркетингова та PR-активність впала, бюджети на цей напрям тотально скоротились. 

Проживши майже 2 роки повномасштабної війни, неможливо оминути спроби експансії європейського ринку як тенденцію світу змін у 2022-2023 роках. Напевно, кожен другий намагався відкрити офіс в одній з європейських країн. Але все ж таки в більшості власників бізнесу спроба не завершилась успіхом. Чому? Відповідь проста — сфокусувались на українських клієнтах, але за кордоном. Це і є ключовою помилкою, адже в Європі все працює за іншими канонами та звичаями, іншими тенденціями роботи з аудиторією. У таких випадках важливо розвивати партнерства та будувати сильне оточення навколо себе в тій країні, де ви знаходитеся. 

Все більш популярною стала тенденція, що держава — основний і бажаний клієнт. Власники прагнуть отримати державні контракти та вступити в тендери з державними підприємствами, бо вбачають в цьому єдину гарантовану оплату на гідному рівні. 

Не відходячи далеко від теми про зв'язки з державою, спостерігається проактивна GR-залученість. Лідери певних напрямів почали активно брати участь у реформах, долучатися до комітетів, формувати профільні питання та як представники юридичної спільноти захищати інтереси бізнесу на рівні держави. Ми можемо зробити висновок, що представники справедливості та закону по факту є єдиним містком, який спроможний захистити національного виробника та національного клієнта в процесі євроінтеграції. 

З початком повномасштабної війни розвиток мілітарних практик набирає обертів. Зараз багато маленьких юридичних компаній починають розвивати практику, яка стосується представництва інтересів клієнтів саме військових. Починаються тотальні перевірки, а це супроводжується кримінальними розслідуваннями, звільненням та перерахунками. І як виявляється, військове право, на яке ніхто ніколи не робив ставки, по суті може стати хлібом для малого бізнесу. У цьому аспекті варто звернути увагу на military tech та defence tech, які на ринку зараз тільки розвиваються. В Україні активно почали впроваджувати певні технології, запускати military стартапи. Це все потребує спеціального врегулювання. Тому тим, хто прагне розвивати в цьому якийсь інноваційний продукт, варто взяти на замітку саме цей аспект, особливо в період військової економіки. 

Наступна тенденція досить швидко зростає та адаптується до ринку сьогодення. Це поява великої кількості малих та дрібних гравців. Хтось давно мріяв про власну юридичну фірму, когось звільнили й вони прийняли рішення вже йти у свою власну практику. Чи правильна ця тенденція для консолідації ринку, покаже час. Проте зараз малий ринок розбився на невеликі суб'єкти, кожен бореться за клієнта і це створює надвисоку конкуренцію.

Сьогодні неможливо не звернути увагу на розмови щодо прозорості в юридичному бізнесі. Ринку потрібні врегулювання, загальні правила гри та своя етика. 

І останнє — проактивна соціальна та громадська позиція. Багато компаній підтримують військових і переселенців, групи юристів об'єднуються, аби впроваджувати соціальні ініціативи та ідеї, є групи, які прямо працюють у грантових програмах по відбудові. І тут вже, якщо говорити про маркетинг і PR, то ті компанії, які запустили або були спроможні долучитися до таких ініціатив, отримують найбільший кредит довіри потенційних клієнтів. Тому така цінність, як соціальна та громадянська позиція, сьогодні є однією з ключових етичних якостей, які обирають собі партнерів у бізнес. 

А що ж чекати бізнесу у майбутньому? Які прогнози на 2024-2025 рік?

По-перше, бізнес все активніше й активніше буде залучений до процесів євроінтеграції та участі у реформах. Компанії будуть намагатися адаптувати свої продукти та послуги до європейських стандартів, сприяти економічним та правовим реформам, а також розширювати співпрацю з європейським ринком, налагоджувати міжнародні партнерства. Участь бізнесу в євроінтеграції та реформах може бути важливим фактором у розвитку економіки країни та забезпеченні її конкурентоспроможності на міжнародному ринку. Взаємодія між урядом, бізнесом та іншими зацікавленими сторонами є ключовою для досягнення успіху в цьому процесі.

Про велику відбудову України зараз, мабуть, не говорить хіба що лінивий. Усі ми знаємо, що нашу країну обов’язково чекає перемога, а потім і її відновлення. Зважаючи на цю обставину, у майбутньому набере попиту робота з інвестиціями та репараціями. Наприклад, Японія вже готова надати підтримку Україні та зробити вкладення в її розвиток, багато європейських інвестиційних фондів також планують надавати кошти. А це ще тільки початок. Так, цей напрямок буде розвиватися досить повільно. Але для компаній, які ніколи не займалися інвестуваннями, у цьому є плюс  вони зможуть сфокусуватися на цих завданнях та впевнено крок за кроком розвинути цю практику. 

Розвиток напряму Wealth Management (управління особистими фінансами та активами високого чистого доходу) у сучасному світі є дуже важливим завданням для фінансових інституцій та професійних консультантів. Потреби клієнтів у збереженні та збільшенні їхнього багатства стають все складнішими, і це вимагає нових підходів та інноваційних рішень. У наступні два роки бізнес має всі можливості вийти на новий рівень у даній сфері та стати затребуваним для своїх клієнтів. 

Наступне, що можемо відмітити — це зростання потреби в кризових практиках, таких як банкрутство та стягнення боргів. У майбутньому це буде досить актуальним питанням, особливо в економіці, яка піддається змінам і зовнішнім впливам. Тут важливо сфокусуватися на новаціях та як їх правильно застосувати. 

Тенденція, яка вже зараз починає набирати обертів і продовжить це робити з шаленою швидкістю надалі — це трансформація у консалтинговий формат.  Це є важливим кроком для багатьох підприємств та організацій, що бажають підняти рівень своєї конкурентоспроможності та досягти стратегічних цілей. Цей процес передбачає внутрішню перебудову та розширення діяльності з метою надання консультаційних послуг іншим клієнтам. Трансформація в консалтинговий формат може забезпечити підприємствам можливість розширити свій бізнес, надавати цінні консультації та забезпечити стабільні прибутки. Однак вона вимагає серйозних зусиль та підготовки, а також здатності адаптуватися до змін на ринку та потреб клієнтів.

Як підсумок, хочу відповісти на питання: від чого ж залежить успіх бізнесу сьогодні? Усе просто — від спроможності створити цінність. Тому що клієнт сьогодні не хоче просто отримувати юридичну послугу; клієнт хоче отримувати певну цінність, яка дасть йому можливість зберегти кошти або заробити.

Кожен власник має чудово для себе зрозуміти: цей час ковіду, війни та невизначеності об'єктивно не закінчиться ніколи. І можна зайняти позицію виправдання обставинами, а можна — адаптуватись і розвиватися. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]