Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2020 16:12

5 головних нововведень – що саме змінилось у медичному законодавстві?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

За останній час у медичному законодавстві відбулися такі зміни.

Від 07.05.2020 Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" доповнено статтею 35-1, яка встановлює випадки обов’язкового та регулярного тестування для визначення випадків захворювання на COVID-19.

Так визначено, що обов’язковим тестування є для осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби, або осіб, які мали встановлений контакт із особою, хворою на COVID-19.

Регулярне тестування має проводитися для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема працівників Національної поліції та Національної гвардії, - незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Варто зауважити, що таке тестування має забезпечити МОЗ України.

Законом від 03.07.2020 з метою забезпечення освітнього процесу дозволено надання медичної допомоги науково-педагогічними працівниками закладів вищої (післядипломної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів у сфері охорони здоров’я, за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста та отримали погодження керівника закладу охорони здоров’я на надання медичної допомоги пацієнту, у затвердженій законодавством формі. Також дозволено участь у наданні всіх видів медичної допомоги, під керівництвом лікаря закладу охорони здоров’я, лікарів-інтернів.

Такий захід був необхідним з огляду на те, що ситуація з поширенням COVID-19 засвідчила необхідність залучення таких фахівців до лікування хворих задля порятунку людей.

Наказом МОЗ України від 16.06.2020 N 1411 Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» викладено у новій редакції, що потрібно враховувати при наданні медичної допомоги пацієнтам.

Постановою Кабінету міністрів України від 12 серпня 2020 р. N 712 внесено зміни до постанов, які регулюють заходи щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам, а також щодо встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Так визначено порядок та періодичність прийняття Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій рішення про встановлення на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону рівня епідемічної небезпеки “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” - раз на сім днів. Зазначено, що рішення про послаблення “червоного”, “помаранчевого” та “жовтого” рівня епідемічної небезпеки не може бути переглянуто раніше ніж через  14 днів з дня встановлення такого рівня епідемічної небезпеки.

Вказано критерії встановлення зон залежно від загруженості закладів охорони здоров’я та результатів тестування на коронавірус.

Встановлено обмеження на території зон відповідного рівня епідемічної небезпеки.

Визначено випадки, коли особи підлягають самоізоляції.

Медичний бізнес в умовах кризи може розраховувати на всі ті ж пільги законодавства, що й інші суб’єкти господарювання – зокрема звільнення від фінансових санкцій за деякі порушення податкового законодавства, певні пільги в сплаті податків, послаблення для бізнесу в частині сплати орендної плати, можливість запровадження форми дистанційної роботи працівників тощо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]