Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2020 13:00

Що таке обов’язкове медичне страхування?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Як раніше заявляли політики – Україна готується до введення обов’язкового медичного страхування. Що це означає для нас та для медиків?

На даний момент невідомо, яку з моделей страхової медицини, що функціонує в Європі, буде взято за модель для побудови страхової медицини в Україні. Жодного законопроекту щодо загальнообов’язкового медичного страхування до ВРУ від профільного комітету чи провладної партії ще не подано. Також поки важко сказати, як медичне страхування буде поєднуватися з розпочатою медичною реформою. Потрібно дочекатися проекту нового закону, за яким медстрахування буде впроваджуватися.

Сьогодні роль національного страховика виконує Національна служба здоров'я України (НСЗУ). Цей державний орган фактично страхує нас по гарантованому пакету – платить лікарю за те, щоб ми могли звертатися до нього 365 днів на рік і безоплатно за показами могли отримати діагностику та лікування.

З початком другого етапу медреформи НСЗУ платить за конкретні послуги на всіх рівнях меддопомоги –  від "швидкої" до лікарень. Тому цікаво буде побачити як ці дві системи між собою узгоджуватимуться.

Окрім того, незрозуміло, за рахунок яких коштів буде відбуватись обов’язкове медстрахування. Податкові витрати на охорону здоров’я в різних країнах Європи коливаються від 12 до 16%. Імовірним є збільшення податкового навантаження на громадян. Варто зазначити, що медичне страхування, яке проводиться в обов'язковій формі, набуває рис соціального страхування, оскільки порядок його проведення визначається державним законодавством. Обов'язкова форма страхування координується державними структурами.

Страхові платежі, сплачувані громадянами та юридичними особами, мають форму податку. За умов обов'язкового медичного страхування роботодавці мають відраховувати від своїх доходів страхові внески. Ці кошти формують страховий фонд, яким керує держава. Обов'язкове медичне страхування перебуває під жорстким контролем держави і характеризується безприбутковістю.

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування, у лютому 2020 запевняв, що страхова медицина запрацює в Україні у 2023 році, але поки детально нічого ще не відомо. А поки діє Закон України «Про страхування», введений в дію Постановою Верховної Ради України від 7 березня 1996 року. Він передбачає здійснення медичного страхування в обов'язковій і добровільній формах.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи