Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2020 14:47

Як продати медичний бізнес?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Дуже часто ми зіштовхуємося із запитаннями: «як нам продати бізнес?», «що потрібно зробити?», «а які документи треба?» і багато інших питань, пов'язаних з продажем бізнесу.

Для того, щоб продати свій бізнес, необхідно виконати багато підготовчої роботи, звичайно, без допомоги юристів у вас не вийде зробити це так бездоганно. Продаж бізнесу можна розділити на кілька етапів, в кожному з яких є свої нюанси.

Підготовчий етап

На цьому етапі необхідно провести юридичний і бухгалтерський аудит, який складається з вивчення та аналізу існуючих документів (статутних, дозвільних та внутрішніх документів виданих на підприємстві), судових і виконавчих проваджень, боргового навантаження підприємства, звірки з податків і існуючих податкових заборгованостях в податкових органах, після вивчення та аналізу формується звіт про проведення аудиту та висновки з усіх вищевказаних пунктів, якщо є значні порушення, то необхідно їх усунути, після цього можна приступати до наступних етапів.

Пам'ятайте, що цей етап є найбільш важливим для вас, це стартова точка, і вимагає до себе дуже серйозного ставлення. Від цього залежить в тому числі і підсумкова сума продажу, ніхто не хоче купувати бізнес без докладного опису, так само, як і бізнес з проблемами і на цьому етапі забираються всі можливі існуючі проблеми і спірні питання.

Після проведення аудиту, в результаті якого вже були виявлені і усунені існуючі проблеми, необхідно визначити вартість продажу вашого бізнесу, тут є кілька нюансів, ви повинні визначитися хочете ви продавати бізнес повністю з усім обладнанням або щось хочете залишити собі. 

У тому випадку, якщо ви бажаєте щось залишити собі, необхідно вивести це майно з балансу підприємства. 

І після того, як ви провели аудит і визначили підсумкову вартість продажу - можна приступати до другого етапу.

Продаж

Продаж будь-якого бізнесу відбувається наступним шляхом:

Найбільш поширений спосіб продажу бізнесу це - продаж корпоративних прав підприємства, це означає, що при наявності покупця, ви підписуєте з останнім у нотаріуса договір купівлі-продажу корпоративних прав.

Цей етап вимагає ретельної підготовки юридичної документації, і послуг нотаріуса.

У разі, якщо у вас є чоловік чи дружина (необхідна її або його нотаріально перевірена згода на відчуження корпоративних прав).

Також, повинен бути підготовлений акт прийому-передачі (майно, документи, спец. техніка / обладнання), акт підписується двома сторонами.

А ще, на цьому етапі готується протокол про вихід учасників, статут в новій редакції, опис майна, документів, які передаються новому власнику і ряд інших необхідних документів.

Після всіх цих зазначених дій, у вашого бізнесу з'явиться новий власник, ну, а у вас гроші за його продаж.

Але, цей невеликий алгоритм стосується юридичних осіб, щодо фізичних осіб-підприємців, все відбувається по-іншому, і алгоритм завжди індивідуальний і більш складний, тому що, ФОП не може продати корпоративні права (у ФОП немає такого поняття).

Продаж бізнесу ФОП відбувається в більшій мірі у вигляді продажу майна, техніки, обладнання, торгової марки, але не більше, і після цього ФОП повинен запустити процедуру ліквідації ФОП.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]