Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.01.2018 12:56

Допустимість доказів у справах за ст. 130 КУпАП

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Не всі спеціальні технічні засоби для проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння можуть використовуватися для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху

Апеляційний суд Одеської області у справі № 520/9089/17 виніс постанову від 20.12.2017, якою скасував постанову Київського районного суду міста Одеси від 25 жовтня 2017 року про притягнення особи до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

У своєму рішенні апеляційний суд звернув увагу на те, що, відповідно до відомостей державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення газоаналізатор Drager Alcotest 6810 (Свідоцтво про державну реєстрацію № 7261/2007) не внесений до переліку медичних виробів, які дозволені для застосування на території України, тому його показники не можуть вважатися допустимим доказом.

Це було одне з порушень, яке допущено при розгляді місцевим судом і в подальшому воно також зіграло важливу роль при винесенні судом апеляційної інстанції рішення на користь особи, що притягалася до адміністративної відповідальності.

На початку минулого року у своїй практиці мав аналогічну справу (№ 33/796/258/2017), що розглядалася Апеляційним судом міста Києва та мала протилежний результат. В цій справі було проведене дослідження законності використання спеціальних технічних засобів поліцейськими для огляду осіб на стан алкогольного сп'яніння.

Дослідження привело до висновку про відсутність нормативно-правового акту Держспоживстандарту, яким би надавався дозвіл до застосування в Україні спеціального технічного засобу газоаналізатор Drager Alcotest 6810 для проведення поліцейськими огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння , як того вимагає п. 1 р. ІI Наказу МОЗ України та МВС України від 09.11.2015, № 1452/735 «Про затвердження Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

З метою документального підтвердження цього висновку до Міністерства юстиції України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України були направлені відповідні адвокатські запити.

У відповіді Мін’юсту про наявність або відсутність нормативно-правового акту Держспоживстандарту, який був поданий для державної реєстрації до Міністерства юстиції України, про надання дозволу до застосування в Україні спеціального технічного засобу для проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння: газоаналізатор Drager Alcotest 6810, повідомлено, що нормативно-правові акти із зазначених питань на державну реєстрацію до Мін’юсту не надходили.

Мінекономрозвитку надано відповідь, в якій говориться про діючий сертифікат відповідності газоаналізатору Drager Alcotest 6810, але не вказано про наявність або відсутність нормативно-правового акту Мінекономрозвитку, або органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується через Мінекономрозвитку, про надання дозволу до застосування в Україні спеціального технічного засобу газоаналізатор Drager Alcotest 6810.

На момент видачі сертифікату відповідності на газоаналізатор Drager Alcotest 6810 діяв Закон України від 17.05.2001, № 2406-III «Про підтвердження відповідності», який також визначав основні терміни та їх визначення.

Так, сертифікація – процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем екологічного управління, персоналу встановленим законодавством вимогам.

Сертифікат відповідності – документ, який підтверджує, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи екологічного управління, персонал відповідає встановленим вимогам конкретного стандарту чи іншого нормативного документа, визначеного законодавством.

Тобто, діюча редакція вище згаданого закону на момент сертифікації газоаналізатору Drager Alcotest 6810 лише визначала правові та організаційні засади підтвердження відповідності продукції, систем якості, систем управління якістю, систем екологічного управління, персоналу та спрямований на забезпечення єдиної державної технічної політики у сфері підтвердження відповідності, проте не містила норми про безумовне надання дозволу до застосування продукції в Україні у разі отримання сертифікату відповідності.

А тому саме спеціальний технічний засіб газоаналізатор Drager Alcotest 6810, як того вимагає чинне законодавство України, не дозволений Держспоживстандартом до застосування в Україні та відповідно не може використовуватися поліцейськими при проведенні огляду на стан сп'яніння у відповідності до вище згаданої інструкції.

Відповідно дані, отримані поліцейським за допомогою газоаналізатору Drager Alcotest 6810, не можуть бути використані судом як належний та допустимий доказ, як того вимагають ст. ст. 251, 251 КУпАП.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]