Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2024 12:41

Як лідерство уповноваженої особи може змінити процес закупівель у військовій частині

Експерт з оборонних закупівель

Чому впровадження нових підходів у закупівлях вимагає від закупівельника не лише знань, але й ініціативності та лідерських якостей.

Якщо вам довелося стати уповноваженою особою із закупівель у військовій частині, ви, ймовірно, відчули себе в епіцентрі подій. До вас прикуто багато уваги, на вас покладають великі сподівання, вас критикують і на вас чинять тиск. Вам можуть бути вдячні або, навпаки, незадоволені вами. Закупівлі — це точно не те місце, про яке кажуть «бути подалі від начальства, поближче до кухні»!

Роль функції закупівель в організації

Давайте розберемося, чому функції закупівель приділяють стільки уваги і яка її роль в організації. Функція закупівель у сучасній організації – це інструмент управління фінансовими ресурсами, важлива складова планування, засіб матеріального забезпечення та управління якістю.

Закупівельник перебуває на перетині впливів та інтересів різних стейкхолдерів. Держава через аудиторські органи прагне контролю, суспільство вимагає справедливості, бізнес хоче продати свої товари та послуги, а внутрішній замовник потребує швидкого забезпечення потреб, незважаючи на витрати.

Виклики та протиріччя

Ці інтереси часто суперечать один одному: контроль передбачає дотримання складних процедур, що сповільнює процес; ініціативний підрозділ хоче купити конкретні перевірені товари, обмежуючи інші пропозиції, що може призвести до звинувачень у дискримінації з боку постачальників. Тому робота закупівельника полягає в постійному пошуку балансу між цими інтересами. Це потребує значних зусиль, компетенції, професіоналізму, а також комунікаційних та аналітичних навичок.

Впровадження закупівельної функції у військових частинах

Військові частини почали отримувати значні кошти на проведення закупівель, проте професійний і організаційний рівень закупівельної функції в багатьох частинах перебуває на низькому рівні. Працевлаштувавшись в організацію, зазвичай ви потрапляєте в підрозділ, який уже працює за певними стандартами, взаємодія з іншими структурними підрозділами налагоджена, а ваші обов’язки конкретно визначені. Але це не стосується посади уповноваженої особи в Збройних Силах. Тут ви потрапляєте в поле невизначеності щодо стандартів вашої роботи та порядку взаємодії з іншими підрозділами.

Ініціатива та лідерство

Щоб якісно виконувати свою роботу, вам доведеться взяти на себе ініціативу або, принаймні, участь у впровадженні та побудові закупівельного процесу в частині. Якщо процес не налагоджений, а ви хочете працювати в нормальних умовах і організувати свою роботу ефективно, є кілька корисних порад:

  1. Залучіть на свій бік командира частини. Поясніть, як мають відбуватися закупівлі, де чия відповідальність і як досягнути результату. Командир підписує договори й несе відповідальність, тому він зацікавлений у тому, щоб у закупівлях був порядок.

  2. Проведіть роз’яснювальну роботу та навчання. Поясніть представникам служб забезпечення, як має відбуватися взаємодія. Налагодьте процес взаємодії з фінансовою та юридичною службами.

  3. Ініціюйте зміни. Впровадження потрібних змін — це лідерська функція. Люди зазвичай важко сприймають зміни, особливо в армії, де надають перевагу усталеним (хоч і не завжди ефективним) практикам роботи. Аби впровадити ефективну закупівельну функцію, вам доведеться ініціювати зміни. Ви точно зіткнетеся зі складнощами, але результат буде вартий зусиль.

Досвід упровадження

Я впроваджував систему закупівель у двох військових частинах і щоразу стикався зі скепсисом або протидією. Деякі люди сприймали новації добре, розуміючи їхню важливість і користь, тоді як інші були негативно налаштовані. Однак із часом цей скепсис зникав, коли ставали помітними результати: кількість закупівель зростала, забезпечення покращувалося, гроші використовувалися ефективніше, їх ставало більше.

Наприклад, у моїй 80-й бригаді після впровадження системи закупівель обсяг закупівель та кількість договорів зросли в 15 разів. Люди побачили, що система працює, і їхнє ставлення змінилося — з'явилася довіра й повага. Але цей процес займає час, результати не з'являються одразу. Важливо довести своїми справами та результатами, що система працює на благо всіх — від командира частини до солдата, який отримує забезпечення. Це не просто особиста ініціатива, а реальний спосіб покращити роботу всієї команди.

Ми живемо у важкий період, але це і час великих можливостей для реалізації вашого лідерського потенціалу. Аби перемогти, потрібно змінюватися і вдосконалюватися. Закупівлі — це напрямок, який драйвить розвиток багатьох інших сфер в армії і не тільки. Бажаю вам успіху в реалізації змін та впровадження ефективних закупівель!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи