Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2024 17:24

На які PR метрики СЕО варто звернути увагу

Директорка компанії-розробника медіа-моніторингової системи Semantrum

Сьогодні хочеться поговорити про те, яким має бути звіт для СЕО, щоб він зрозумів, яким чином PR активності корелюють з загальними бізнес-цілями компанії. 

У 2023 році в дослідженні порталу PR Moment з’явились цікаві цифри - 96% СЕО компаній сприймають PR як витратну функцію, а не функцію, яка потенційно генерує доходи.  

Це звісно легко пояснити - більшість метрик, якими прийнято звітувати серед PR спеціалістів, не вказують напряму на результати, які можуть принести дохід. Хоча беззаперечно на нього впливають.  

Тому сьогодні хочеться поговорити про те, яким має бути звіт для СЕО, щоб він змінив свою точку зору на PR витрати і зрозумів, яким чином PR активності корелюють з загальними бізнес-цілями компанії.  

Тож пропоную: 

Уникати загальних “метрик об’єму” 

Як перший крок пропоную прибрати зі звіту для СЕО загальні масово-об’ємні характеристики: кількість публікацій, загальне потенційне охоплення аудиторії, а особливо індекс AVE (Advertising Value Equivalency, Еквівалент рекламної вартості), який давно в пристойних PR колах навіть не згадується.  

Натомість, пропоную враховувати ці метрики, але в контексті порівняння з конкурентами:  

  • Share of Voice (доля голосу серед конкурентів) з урахуванням тональності 

  • Кількість згадок певних наративів, проєктів, ключових меседжів 

  • Згадки від інфлюенсерів або авторитетних для індустрії виданнях 

  • Метрики залучення аудиторії в соціальних мережах в динаміці 

Також однією з цікавих метрик тут може бути метрика розподілу “суб’єктність/об’єктність публікації”. Суб’єктність публікації - це коли згадка про ваш бренд написана з подачі вашої команди, наприклад прес-реліз, інтерв’ю, коментар від вашого спікера, тощо. Об’єктність - коли згадка про компанію не містить коментаря від вашого представника або посилання на вашу компанію чи спікера як джерело інформації. Таке співвідношення дозволяє непрямо оцінити зусилля PR відділу стосовно проявів в медів. 

Додавати контекст 

Бачила нещодавно фразу про те, що в поточному світі Big Data новою валютою (на зміну інформації) стали інсайти. І повністю розділяю цю точку зору. Тому варто і при складанні звітів для СЕО додати контекстів та інсайтів:  

  • Аналіз загальних трендів (в індустрії, серед визначених конкурентів, спікерів, інфлюенсерів) 

  • До звітів по тональності додавати характеристики продукту, яких тональність стосується (про що пишуть, коли згадують компанію в негативному ключі) 

  • Визначені ключові напрямки PR діяльності (наприклад, розвиток HR бренду, розвиток персонального бренду керівника, просування питань інклюзивності в компанії, тощо) і надавати звіти в розрізі цих напрямків 

Включати цифри, які впливають на продажі 

В час, коли основні PR активності відбуваються онлайн, задача оцифрування PR результатів дещо спростилась і зайняла повноцінне місце в аналізі маркетингової воронки. Конкретні метрики тут залежать від запланованих активностей, проте деякі можна перелічити:  

  • Завантаження лід-магнітів та white papers, відвідування вебінарів 

  • Переходи з посилань в прес-релізах та PR матеріалів і подальша конверсія 

  • Підвищення кількості брендових пошукових запитів або запитів, які стосуються конкретної PR кампанії 

  • Покращення SEO результатів (за певними ключовими словами) 

Незважаючи на те, що у такому звіті треба враховувати дані з різних інструментів, підготовка його не обов’язково має займати велику кількість часу. Є сучасні інструменти відслідковування ефективності PR, які дозволяють автоматизувати створення такого звіту, включаючи підключення даних з різних типів джерел: медіа-моніторингової системи, аналітики соціальних джерел, Google Analytics, інших типів даних.  

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи