Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2024 15:05

Як ШІ вплине на індустрію PR?

Директорка компанії-розробника медіа-моніторингової системи Semantrum

В яких аспектах ШІ вже змінює роботу PR спеціалістів та де ще є потенціал для зростання - спробуймо розібратись?

У світі, де штучний інтелект потроху відвойовує собі право бути центром технічного прогресу, індустрія PR не є винятком. У звіті про дослідження “State of PR Technology 2023” зазначається, що 67.8% PR спеціалістів у світі вже впроваджують технології штучного інтелекту у свою щоденну робочу рутину, 63% з них задоволені тим, яких результатів це дозволяє досягнути.

Від автоматизації рутинних завдань до аналізу величезних обсягів даних і прогнозування кризових ситуацій - ШІ має потенціал якщо і не кардинально змінити, то принаймні сильно вплинути на поточні звичні процеси комунікацій та взаємодії з громадськістю. В яких аспектах ШІ вже змінює роботу PR спеціалістів та де ще є потенціал для зростання - спробуймо розібратись?

Аналіз даних

Один з найочевидніших кейсів використання - обробка даних. PR менеджери часто оперують даними, коли мова йде, наприклад про збір згадок про медіа або аналіз PR кампаній (платних і безкоштовних). Так, згадки про бренд можна відслідковувати і в Google, проте якщо мова йде про глибший аналіз публікацій - визначення тональності згадок, контексту згадок, автоматичне виділення персон та брендів в публікаціях, ризикових ключових слів - простіше це автоматизувати за допомогою спеціальних медіа-моніторингових сервісів або ChatGPT чи аналогів.

Створення контенту

Мабуть, ми все ще досить далеко від моменту, коли ми зможемо на 100% довіряти створення контенту LLM інструментам (ChatGPT, Claude, Llama, Gemini), проте все ж вже зараз де в чому можна на них покластись: це допомога у брейнштормінгу, оцінка та адаптація тексту під Brand Voice, генерація контентного плану за заданими критеріями, створення канви матеріалу тощо. Він також може стати в пригоді для персоналізації контенту, створення знову ж персоналізованих пітчинг імейлів для журналістів, проведення первинного ресерчу для створення контенту.

Робота у різних культурних середовищах

Якщо компанія працює на різні країни - а з українськими компаніями так часто буває - то і PR активності зазвичай впроваджуються з урахуванням культурних особливостей. Проте не завжди є можливість наймати локальних представників для адаптації матеріалів та контентної стратегії, і тут на допомогу може прийти ШІ, який дозволить проаналізувати поточні матеріали та дати рекомендації для мульти-культурного PR з урахуванням країни/регіону.

Втім, разом з новими можливостями, з’являються і нові виклики та застереження стосовно використання ШІ. В тому ж дослідженні називають такі ризики повноцінного впровадження таких інструментів та підходів:

63,9% кажуть, що це призведе до поширення фейкових матеріалів та маніпуляцій, 56,1% - що PR індустрія втратить відчуття людяності. Також серед інших ризиків - однаковість контенту, перенасиченість контентом, поширення упереджень та стереотипів, порушення авторських прав тощо.

На закінчення можна сказати, що PR індустрія, як і багато інших індустрій, звісно зміниться під впливом інструментів, які використовують ШІ. Багато з цих змін будуть на краще - пришвидшення роботи, зменшення помилок, посилення креативності та персоналізації. Проте етичне та відповідальне використання ШІ має стати незмінним супутником подібних змін як на рівні всієї індустрії, так і на рівні конкретної організації.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи