Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2012 17:04

Євро-2012 в Україні. Черговий провал Януковича

Ексрадник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова

Нещодавно Янукович на весь світ оголосив про 100%-ву готовність України до Євро-2012. Парадокс.

Нещодавно Янукович на весь світ оголосив про 100%-ву готовність України до Євро-2012. Парадокс...

Чи він знає те, чого не знають інші, чи нас просто тримають за ідіотів.
Особисто я вважаю, що Євро-2012 стане черговим міжнародним провалом Януковича.

Не хочу нагадувати  деталі глобального  дерибана багатомільяродного бюджету виділеного (з кишень пересічних українців)  на проведення ЧЄ.  Про це сказано багато, та і я неодноразово про це говорив у своїх публікаціях.  Це у них такий бізнес: витратити 110 млрд, щоб можливо заробити 5 ( хоча, зрозуміло, що і це не вдасться). Зрештою, остаточна об’єктивна аналітика стане відомою після закінчення чемпіоната.

Зупинюсь на речах більш приземлених, людських. От я, вболівальник з 30-ти річним стажем, хочу щиро запитати у кожного з вас: чи є у вас відчуття того, що за кілька днів в Києві має розпочатися Євро-2012? Переконаний, що ні. І так скрізь. Скільки б я не спілкувався з людьми, незалежно від політичних вподобань, всі сходяться на тому, що відчуття свята нема. Атмосфера в країні не святкова. І це правда. Не буду розписуватись за всіх, але відчуваю, що так вважає більшість. Ну не можна штучно створити святковий настрій в країні, що перебуває у загальній депресії. Ніяк не можна.

То що ж ми маємо в Києві напередодні початку Євро?

Кілька косметичних розв’язок у столиці, що, нібито, полегшили життя водіям. Маємо найдорожчий у світі стадіон в центрі міста, що не окупиться і за сто років. Маємо якісь легенькі, створені «для видимості» ремонти доріг і фасадів в центрі міста. Все.

Натомість маємо новітні потяги Колеснікова, «Хундаї», що ламаються на першому ж маршруті; маємо знищений і спаплюжений Андріївський узвіз. Маємо забруднений Хрещатик, де замість смітників, на парканах і біля переходів висять целофанові пакети напхані усіляким мотлохом, що час від часу спалахує прямо серед дня. Маємо фан-гетто (термін блогера А.Капустіна, і я з ним погоджуюсь) на центральній вулиці столиці, що не тільки не додає святкового настрою, а своїми зонівськими парканами відбиває усіляке бажання туди приходити. Гадаю, що знайдеться небагато людей, готових дати по 150 грн, щоб прогулятися по Хрещатику (і нема різниці, в які дні) . Дороги, які за 2-3 кілометри від центру, розбиті як і раніше, нічого не змінилося. Я вже мовчу про спальні райони, де повсюди діри в асфальті і завалені сміттям двори. А туристи ж можуть опинитися і там, їм не заборонено пересуватися містом.

Спеціально прогулявся по центру  і чомусь не побачив обіцяні модерні громадські вбиральні. Але ж туристи-вболівальники також люди. Вони непевно люблять пиво, і їм десь потрібно справляти елементарні потреби. Де? Можливо по сусідніх дворах? Недавно почув, що у тому фан-гетто будуть встановлені біо-туалети!!!! Ви можете уявити собі запах, який буде розповсюджуватись на весь Хрещатик? Мрак...

До речі, в цивілізованих країнах свту, нема проблем, коли турист заходить в туалет у будь-який ресторан, кафе чи інший заклад громадського харчування. В деяких з них, передбачливо, навіть  встановлено автомати для символічної сплати цих послуг. І це нормально. Уявляєте, що буде, коли туристи, за звичкою, поплентають у наші ресторани??? Преконаний, що у більшості з них,  їх стануть примушувати щось замовити перед тим як скористатися вбиральнею. На жаль, там культура, далеко не європейського зразку.

2 і 3-го травня ми зробили міні-експеримент. Кілька наших активістів протягом одного дня  пройшли по центру Києва  і під виглядом іноземних туристів зверталися англійською мовою до міліцонерів. Всього опитали 30 правоохорнців в різних званнях, що несли чергування. Тільки троє!!! (а  це вже досягнення :)) з них змогли хоть щось відповісти, всі інші як «риби з відкритими очима». Питання: то куди ж ви сховали тих 17 тисяч працвників МВС (про яких ви доповідали суспільству), що вільно говорять іноземними мовами??? Чи ще не час показувати їх людям?

А чого варте їхнє «супер-ноу-хау», вказівники-ребуси, що розміщені на центральних вулицях міста... Таку головоломку не відгадав би і Альберт Енштейн, він би від мізкової напруги втратив розум. Що? Куди? Звідки? Як? Нічого не зрозумієш. І смішно, і сумно...

Я вже мовчу про Труханів острів і про 6 тисяч шведських туристів, які зібралися там оселитися. Влада збудувала для них аж 6 (шість)!!!! душових кабінок. Супер, правда?  Про умови перебування в цьому таборі (чи конц-таборі) від 50-ти євро за добу, я і згадувати не буду… Мабуть бачили, знаєте. Сором.

Це тільки кілька невеличких прикладів з усього спектру проколів влади на час підготовки і організації Євро.

Крім того, все більше киян хочуть покинути столицю на час проведення чемпіонату... І недарма.

Я дуже хочу, щоб мене зрозуміли правильно. Я за Євро, двома руками!!!  Я був щасливий від того, що ми отримали таку нагоду проявити себе на весь світ. Але я не можу і не буду закривати очі на очевидні речі. Бо Україна - це не Янукович, це не правлячий режим. Україна - це десятки мільйонів громадян, незалежно від національності, віросповідання і політичних переконань, які щиро люблять і цінують свою країну. Спорт поза політикою, але не у нас... Чемпіонат має бути для всіх: і для українців, і для іноземців. Він  має пройти гідно.  Вболівальники не винні,  але ж страждають, на жаль,  саме вони. Євро-2012 мало б стати спортивним святом для всієї євроспільноти, а не для купки олігархів від влади, що банально нажилися на його проведенні, нічого не давши на заміну.

До речі, мушу зазначити, що глобальна корупція на Євро-2012 почалося ще з Ющенка, Васюника, Павленка, Чорновецького. З постійних змін підрядників на Олімпійському, з кампанії «Юджин», з торгівельного центру «Троїцький» і т.д. Говорив про це ще тоді. Ну, а нинішні бєзпрєдєльщікі просто ганебно довершили свою чорну справу. Повернуся до сьогодення.

Політичний бойкот Януковича на час Євро-2012 та й на загальному, міждержавному рівні вже давно відбувся. Ніхто зі сітових лідерів сюди не приїде, це аксіома і не варто тішити себе ілюзіями. Януковича ігнорує весь світ, вся міжнародна спільнота. 

Туристів буде значно менше ніж їх очікували, а підприємців, що мали бажання заробити на чемпіонаті, на жаль, чекає розчарування. Мені прикро про це говорити, і я б волів помилятися. Але... Зрештою, чекати недовго.

Ну а щодо Євро-2012 , на мою думку,  воно провалене вже, ще не почавшись. Про це свідчать всі «новації» нинішньої влади. І всю відповідальність за це має нести саме Янукович.

Це він, своїми діями довівши більшість українців до зубожіння, встановивши диктаторський режим, впровадивши політичні репресії проти лідерів опозиції Ю.Тимошенко, Ю.Луценка та ін., викликав обурення усього цивілізованого світу і створив Україні такий імідж, що ми знаходимось на межі міжнародної ізоляції. І все це знову  матиме продовження після Євро, жодних сумнівів.

Переконаний, що на нас чекає ще багато «сюрпризів» під час проведення чемпіонату...

Ну а ми можемо запропонувати всім іноземним вболівальникам, що відвідають чемпіонат, головне -  нашу щиру українську гостинність, відкриті серця і чисті помисли. Хай їдуть, ми будемо раді кжному з них.

Що ж, будемо вболівати за нашу збірну і за красивий футбол. Особисто я - перед екраном телевізора.

І ще одне. Прошу зрозуміти, що мій матеріал не спрямований на негативне сприйняття визначної спортивної події, ні в якому разі. Це мої щирі роздуми стосовно того, як відбувалася підготовка до чемпіонату, і чим це все може закінчитися.

P.S. Не втримаюсь. Якими ж потрібно бути циніками і політичними провокаторами, щоб 5-го червня знову розігрувати «мовну карту» і ділити Україну, за два дні до початку Євро... Не розумію, просто маячня якась. No comment.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]