Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2020 15:25

Викликають на допит? Не панікуйте!

Адвокат

У світлі останніх подій, виклик на допит не таке вже рідкісне явище.

Здавалося б, якщо людина нічим незаконним не займається, можна сміливо йти на допит і розказати слідчому/детективу все, про що він цікавиться. Однак, не все так просто. 

Як би дико це не звучало, але все частіше правоохоронці переслідують свій особистий інтерес в кожній конкретній справі, а встановлення істини і фактичне розкриття справи в таких випадках відходить на другий план. 

Тому, якщо Ви самі зібралися йти на допит, не кваптесь і не панікуйте, спочатку треба розібратися що це за слідча дія і чи не загрожує вона наслідками для Вас.

Допит – слідча дія, яка проводиться з метою отримання доказів або перевірки вже отриманих доказів в конкретному кримінальному провадженні. На допит можуть викликати будь-яку особу, яка володіє відомостями про обставини події злочину і інші факти, що мають значення для кримінального провадження. 

Допит можуть проводити: слідчі Національної поліції, Служби безпеки України, Податкової міліції, детективи Національного антикорупційного бюро і Державного бюро розслідувань, а також прокурор. 

Слід звернути увагу, що співробітники оперативних підрозділів (окрім підрозділу детективів і підрозділу внутрішнього контролю НАБУ) не мають права проводити допит за власною ініціативою (без відповідного доручення слідчого або детектива).

Викликати на допит мають право шляхом вручення повістки про виклик, направлення її поштою, на електронну пошту або факс, здійсненням виклику по телефону. 

Виклик на допит має бути здійснений не пізніше чим за 3 дні до дня проведення допиту (це прямо передбачено ч. 8 ст. 135 Кримінально процесуального кодексу України).

У повістці про виклик повинно бути зазначено наступне: 

- прізвище і посада слідчого, детектива, прокурора, що здійснює виклик; 

- найменування і адреса установи, в яку здійснюється виклик, номер телефону або інші засоби зв’язку; 

- прізвище, ім’я, по батькові особи, що викликається і його адреса;

- номер кримінального провадження, у рамках якого здійснюється виклик; 

- процесуальний статус, в якому знаходиться особа, що викликається; 

- час, день, місяць, рік і місце прибуття особи, що викликається;

- процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа; 

- наслідки нез’явлення особи за викликом з вказівкою тексту відповідних положень закону, у тому числі можливість застосування приводу, і здійснення спеціального попереднього розслідування або спеціального судочинства; 

- передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України поважні причини, згідно яких особа може не з’являтися за викликом, і нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

- підпис слідчого, детектива, прокурора, що вчинив виклик.

Таким чином, якщо Вас належним чином повідомили про виклик для участі в допиті, не рекомендуємо ігнорувати і просто не приходити на допит. Це може мати негативні наслідки у вигляді накладення штрафу або приводу (примусовому супроводі) на допит. 

Заручитися підтримкою адвоката у кримінальних справах – найкращий варіант, у разі виклику на допит в правоохоронні органи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]