Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2021 00:48

Чи відбудеться розрив відносин між Російською Федерацією і Європейським Союзом?

Політолог

Але, сталося по іншому, у РФ вирішили відновлювати колишній Радянський Союз.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, заявив про можливий розрив відносин з Європейським Союзом. Причиною, за словами міністра, є запроваджені санкції проти РФ, що створюють ризики для секторів Російської економіки. І винуваті у розірванні відносин не РФ, а Брюсель, оскільки давно вже їх розривають грубим порушенням прав російськомовних і нападками на російську мову та культуру тощо.

Не так давно після Другої світової війни світ почав ділитися на два полюси – Радянський Союз і Захід. Радянський Союз мав під контролем країни Варшавського договору і країни у світі, де вдалося встановити комуністичне правління. Захід, у свою чергу починався з Сполучених Штатів Америки, капіталістичних країн Європи, і країн у світі, де вдалося завадити Радянському Союзу встановити комуністичне правління. Поступово життя налагоджувалось у межах існуючих кордонів, договорів і домовленостей. Але, у результаті конкуренції Радянський Союз розвалився і на його основі було створено п’ятнадцять незалежних держав. Світ змінився і став однополюсним на користь США. На сьогодні маємо багатополюсний світ у якому йде боротьба за першість і можливість використовувати природні ресурси так, щоб не було конфліктів і воєн.

Наприкінці 90-х початок 2000-х років як у Європейському Союзі так і в Російській Федерації, яка, на той час, була набагато демократичнішою, а також і у нас в Україні багато говорили про Євро-Азійський Союз від Атлантичного до Тихого океану. Тобто, Російська Федерація і Україна мали разом вступити до цього Союзу і НАТО. Світ, тоді мав би стати набагато безпечнішим, оскільки піднімалися економічно Китай та мусульманські країни а також йшлося і про збільшення кількості населення на Землі і брак харчування. Україні така ситуація була би вигідна, оскільки, ми тоді ставали регіональними лідерами у Східній Європі.

Але, сталося по іншому, у РФ вирішили відновлювати колишній Радянський Союз. Мабуть, за принципом Леніна і більшовиків, які відновили Радянську державу у межах колишньої Російської царської імперії. Першими жертвами «російської демократії» у самій РФ стали чеченці, які намагалися створити власну державу, потім РФ напала на Грузію, пізніше і на нас Україну щоб зібрати руські землі. Зрозуміло, у Європейському Союзі, а також у Сполучених Штатах, така поведінка Росії була не до вподоби, тому що порушено міжнародний принцип, після Другої Світової війни, принцип непорушності діючих кордонів. Зрозуміло що, як Європейський Союз так і Сполучені Штати оголосили і запровадили санкції щодо Російської Федерації. Такі санкції мали би діяти до тих пір, поки Російська Федерація не виведе свої війська з частини окупованого Донбасу та анексованого Криму. Тому міністру МЗС РФ Сергію Лаврову має бути зрозуміло, що спочатку вивід військ, а потім зняття санкцій.

Є і друга сторона медалі. Російська Федерація найбільша за площею країна у світі. У межах даної країни є всі можливості розвивати свою економіку у замкненому циклі. Тобто, все що потрібно для життя країни і її громадян РФ може виготовляти сама без будь-якої допомоги чи особливої торгівлі. Санкції, не обов’язково мали би грати якусь роль у розвитку держави. Але, чомусь так не відбувається, економіка Російської Федерації не дає бажаних результатів, а і надалі тримається на трубах завдяки яким продається нафта і природній газ з власної території. Прибутку від даної торгівлі сировиною не достатньо щоб нагодувати своїх громадян, дати їм роботу і пристойне життя. Куди зникають державні кошти теж не важко здогадатися, олігархічну систему в РФ ніхто не відміняв. Тому слова керівника зовнішнього відомства Російської Федерації Сергія Лаврова мають вигляд залякування і не більше. Скоріш за все ніякого розриву відносин між РФ і ЄС не буде, - кому ж тоді продавати нафту і природній газ? А відновлення Північного потоку тоді для чого?

Нам, українцям потрібно готуватися до погіршення відносин з РФ, а не Європейському Союзу. Мінські домовленості висять у повітрі, Росія і далі нарощує військовий потенціал на Донбасі. У Криму створює нові військові бази, готується до розміщення ядерної зброї. Чи вистачить на це росіянам «нафти і газу» буде видно, бо рано чи пізно, це все залишиться Україні. Потрібен новітній формат Нормандських домовленостей до якого увійдуть нові держави, і швидкий вступ до НАТО.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]