Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2023 02:45

"Запустити дурочку": як "Укрзалізниця" вдає, ніби чує аграріїв

Експерт ринку логістики, радник Голови Правління "Укрзалізниці"

Замість реалізовувати пропозицію аграріїв зі зниження цін, їй чинять перешкоди

Комунікація комерційного департаменту “Укрзалізниці” з агровиробниками, які вимагають створити умови для зниження ціни вагона-зерновоза зі штучно надутих 4 тис.грн/доба до ринкової ціни (яка обʼєктивно не повинна перевищувати 650 грн/доба), останніми днями нагадує відому сатиричну пʼєсу. Про керівників підприємства, які не виготовили обіцяну продукцію та міркують, як викручуватися перед контрагентами: "Скажемо правду - нас звільнять сьогодні. Мовчатимемо - нас звільнять завтра. Що тоді робити? Давайте запустимо "дурочку!" 

Аграрії-виробники ще 24 листопада надали “Укрзалізниці” покроковий план, як нівелювати чинники штучного надування цін на вагони-зерновози. Сьогодні є два чинники надування цінового пузиря: штучне підвищення попиту на вагони за допомогою експедиторів та вигаданого запиту на вагони, та одночасне зниження пропозиції, шляхом виставлення обмеженої кількості вагоновідправлень. 

Тож пропозиції аграріїв містили конкретні кроки:

1) відсікти від аукціонів перекупників шляхом обмеження попиту на вагони лише тими учасниками аукціонів, хто реально має вантаж та реально збирається їхати.

2) збільшити пропозицію вагоновідправлень з 500 до всіх, що реально є на ринку в горизонті наступних 60 днів - а це 18 000 вагоновідправлень.

Для реалізації цього плану немає жодних технічних перешкод. Якщо його виконати, ціни на вагони-зерновози негайно опустяться до рівня ринкових і агровиробники нарешті зможуть нормально планувати свої експортні контракти. 

Після тижневої паузи, в пʼятницю 1 грудня УЗ оголосила:

4, 6 та 8 грудня заплановано провести аукціони в англійському форматі щодо реалізації маршрутних відправок у зерновозах з наступним проставленням електронних заявок в АС «Месплан» (ЕЛЗ). Передбачено розіграти 10 лотів по 50 вагонів (загалом 1500 відправок). Навантаження можливе до 31 січня 2024 року. Полігон вивантаження обмежень не має. Стартова ставка — 1150 грн на добу без ПДВ.

Цей крок “Укрзалізниці” є нічим іншим, як спробою “запустити дурочку”.

Бо клерки комерційного департаменту “Укрзалізниці” вдають, ніби почули аграріїв, але насправді роблять все, щоб запропонований аграріями план був не виконаний, а дискредитований.

Адже:

в умовах цих аукціонів немає механізму відсікання перекупників.

не застосований запропонований агровиробниками механізм розширення пропозиції - на аукціон виставлено лише 1500 вагоновідправлень, в той час виробники вимагали виставити всі наявні в часовому горизонті до 31 січня вагоновідправлення - а це 18000.

Тож результат цього “кроку назустріч агровиробникам” відомий наперед. У комерсантів УЗ буде привід сказати, що пропозицію агровиробників технічно неможливо реалізувати. 

Головною мотивацією комерсантів “Укрзалізниці” є утримання будь-яким способом штучно завищеної вартості вагонів. Бо якщо вартість добового користування вагона-зерновоза впаде з 4 000 грн до економічно обґрунтованих 650 грн, у комерсантів УЗ відразу виникне купа проблем. По-перше, всі учасники експортно-імпортних контрактів побачать, які суми вони переплатили, та осягнуть, як їх обдурили “експертними прогнозами” про неминуче зростання ціни зерновоза. По-друге, менеджери фірм, які красномовно обґрунтовували власникам потребу в користуванні послугами експедиторів, опиняться в дуже незручній ситуації.   

Що агроринок може зробити, щоб зірвати спробу дискредитації плану повернення до розумної ринкової ціни? 

Залучайте своїх депутатів. Залучайте журналістів.

Продовжуйте наполягати на додаткових голландських аукціонах для виробників, власників вантажів з узгодженими параметрами перевезень, з вже проставленими ЕЛЗ.

Саме в ці дні, коли на аукціон приходитимуть виробники з електронними заявками-параметрами (як пасажири, що приходять за квитками) будуть показовими – бо в ці дні ціна опуститься до реально ринкової. 

Вимагайте збільшити горизонт планування вантажних перевезень до 90 днів і запропонувати всі доступні вагоновідправлення державного парку, на весь цей період.

Вимагайте, щоб будь-які зміни були максимально прокомунікованими.

Не можна оголошувати аукціон з новими умовами впритул до дати, не можна тестувати на такий короткий термін, люди повинні звикнути до нового способу, зрозуміти і переконатися, що так буде завжди й у них є можливість починати переговори з потенційними покупцями свого вантажу з розумінням, що каса для придбання “квитка” для вантажу відкрита щодня, і горизонт виконання контракту не обмежений цими короткотерміновими аукціонами 4-8 грудня, а й можливий 25 січня чи 1 лютого.

Тому ці аукціони мають бути постійно відкритими.

Мені відомо, що окрім вищезазначеного хитрого плану, “Укрзалізниця” готує й інші проблеми ініціативі агровиробників, вже у вигляді затримок із просуванням вагонів.

Тож боротьба триває, далі буде…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]