Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2022 17:31

Українці потребують захисту за кордоном

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Шановні українці, терміново необхідно діяти!

Чимало наших громадян вимушено залишили територію України, рятуючись від військової агресії російської федерації. Важливою місією держави сьогодні є підтримка таких громадян, щоб вони відчули, що Україна з ними та піклується про них. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2022 р. № 425 утворено робочу групу щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи. Одним із завдань робочої групи є опрацювання шляхів вирішення питання щодо надання освітніх послуг українською мовою, зокрема шляхом залучення україномовних вчителів, які зараз перебувають в державах — членах ЄС та інших державах, а також надання навчальних матеріалів та організації навчального процесу онлайн. 

Більшість українців, що виїхали за кордон планують повернутися додому. Це свідчить про бажання українців повернутись додому та побудувати успішну процвітаючу країну. Важливим при цьому є збереження мовної ідентичності української нації. 

Посилення співпраці з країнами ЄС та іншими державами, які надали тимчасовий прихисток громадянам України в напрямку надання освітніх послуг українською мовою для дітей, дасть змогу перш за все повернути їх до навчання, зменшити психологічний стрес, дасть відчуття стабільності, нормального життя й покаже подальшу перспективу. Важливим є надання освітніх послуг з вивчення української мови і дорослим - це збільшить присутність української мови в публічному просторі, підвищить її впізнаваність як важливої складової суб’єктності української суверенності. 

Необхідним є залучення до освітнього процесу україномовних вчителів, які зараз перебувають у державах — членах ЄС та інших державах. Це дасть їм можливість працювати як наймані працівники або самозайняті особи та мати рівні права з працівниками в державах-членах стосовно оплати та інших умов. Також це створить нові можливості для підвищення кваліфікації вчителів, здобуття ними нових та вдосконалення наявних компетентностей та педагогічних кваліфікацій. 

Звернулася до Уряду з ініціативою щодо посилення співпраці з державами, де українці  знаходять прихисток, задля вирішення ряду питань:

надання освітніх послуг українською мовою;

працевлаштування українців на рівних правах з громадянами інших держав;

створення доступу до професійної освіти та умов для підвищення кваліфікації працівників галузі освіти;

створення фондів підтримки молодих науковців та дослідників, які вимушено виїжджають з України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]