Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2011 12:32

Реєструвати інвестиційні проекти?..

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Уряд затвердив Проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про інвестиційну діяльність”, яким запроваджується державна реєстрація інвестиційних проектів, що потребують державної підтримки та проведення оцінки їх економічної ефективності. Ві

Уряд затвердив Проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про інвестиційну діяльність”, яким запроваджується державна реєстрація інвестиційних проектів, що потребують державної підтримки та проведення оцінки їх економічної ефективності. Відповідне розпорядження Уряду прийнято 20 липня на засіданні Кабінету Міністрів України.

Даним законопроектом вносяться зміни до Закону України “Про інвестиційну діяльність”, якими запроваджується приведення термінології у відповідність із чинним законодавством  та державна реєстрація інвестиційних проектів/проектних (інвестиційних) пропозицій, які потребують державної підтримки та проведення оцінки їх економічної ефективності.

Згідно повідомлення Кабміну, зведення всіх інвестиційних проектів, що претендують на державну підтримку, у єдиному реєстрі надасть можливість проводити відповідний моніторинг та аналіз для прийняття рішень, що стосуються державного регулювання у сфері інвестиційної діяльності, а також сприятиме впровадженню інвестиційних проектів, які мають позитивні висновки державної експертизи відповідно до чинного законодавства, зокрема їх упровадження буде економічно ефективним, енергоефективним, екологічно безпечним.

Чиновники вважають, що зазначені нововведення на законодавчому рівні забезпечать поліпшення ефективності державної підтримки інвестиційної діяльності та сприятимуть реалізації інноваційно-інвестиційної моделі економічного розвитку України.

Однак, чомусь мені згадався власний досвід супроводу процесу державної експертизи інноваційних проектів в ДП "Український державний центр науково-технічної експертизи інновацій", вартість державної "комплексної" експертизи у якому складає 15500 грн. та вже проводиться понад 4 міс. До того ж, жодних процедур її проведення не прописано, рішення експертів є виключно суб'єктивними, не прописано порядку внесення апеляцій щодо їх. А ціна цих монопольних послуг необгрунтовано завищена.

Що ж, виходить, щось схоже буде очікувати і на проекти/ пропозиції інвестиційної сфери? Така собі "дерегуляція"... Щось ніяк не можу зрозуміти такого підходу: одні запитання, жодних відповідей - немає навіть зачіпки, про що ж написати аналіз регуляторного впливу...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]