Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2019 13:26

Росія перестала бути найбільшим "прямим" інвестором для України

Перещепинський міський голова

За останні два роки ПІІ в акціонерний капітал значно зменшився, а Нідерланди (в 2018 році) та Кіпр (в 3 кварталі 2019 року) вийшли на перші місця. Аналіз трендів ПІІ в Україні 2015-2019.

До 2018 року Російська Федерація була найбільшим інвестором України (з точки зору прямих інвестицій – акціонерного капіталу), якщо вірити даним Держстату. Проте за останні два роки об’єм інвестицій значно зменшився, а Нідерланди (в 2018 році) та Кіпр (в 3 кварталі 2019 року) вийшли на перші місця. Якщо говорити про галузі, в які найбільше інвестували, то в останні роки в Україні такими стали «Фінансова та страхова діяльність» і «Промисловість».

Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) є однією із особливих форм міжнародного руху капіталу. Крім того, вони не є виключно живими фінансовими ресурсами, які представлені в національній валюті. ПІІ можуть бути виражені також у передачі технологій та досвіду іноземними особами, наданні кредитів тощо. Таке інвестування здійснюється у підприємства, землю й інші капітальні товари. В свою чергу, інвестори, як правило, отримують право управлінського контролю над об’єктами, в які вони інвестують.

Відповідно до визначення Світового Банку, прямі інвестиції - це категорія транскордонних інвестицій, пов’язана з резидентом в одній країні, що має контроль або значний ступінь впливу на управління підприємством, яке є резидентом в іншій країні.

НАЙБІЛЬШІ ІНВЕСТОРИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Україна зараз знаходиться у дуже складному становищі. З одного боку в нас і досі високий рівень корупції. З другого боку – війна на сході, що вже протягом 6 років виснажує нашу економіку. Крім того, нам не вистачає впровадження значної кількості реформ (особливо у податковій та економічній сферах). Все це, між іншим, призвело до того, що інвестиції в Україну значно скоротилися.

Графік 1. Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за роками, (млн. дол. США)

Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за роками, (млн. дол. США)

*9 місяців (січень-вересень 2019 року)

Джерело: Держстат.

Крім того, політична напруга між двома ворогуючими країнами (Україною та Російською Федерацією) дуже негативно впливають на економічно-інвестиційну колаборацію між сусідами. 

Графік 2. Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за країнами-інвесторами (найбільші обсяги), (млн. дол. США)

Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за країнами-інвесторами (найбільші обсяги), (млн. дол. США

Джерело: Держстат.

У 2017 році надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) із Російської Федерації в Україну зменшилися майже втричі порівняно з 2016 роком; а в 2018 році зменшилися ще на 18% порівняно з 2017 роком. На кінець вересня 2019 року ми бачимо, що тенденція знову ж таки йде на спад. 

Й таким чином, європейські країни стали поступово виходити на передній план для України як інвестиційні партнери.

У 2018 році, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, прямі інвестиції з Нідерландів в Україну збільшилися (у кількісному відношенні) майже у 3,4 рази; і ця країна стала нашим найбільшим інвестиційним донором. 

Якщо проаналізувати дані на кінець третього кварталу 2019 року, то можна відмітити наступне.

1) Найбільшим нашим інвестором став Кіпр ($476,1 млн). Проте слід врахувати й той факт, що походження ресурсів з цієї країни бере початок в Україні, Росії тощо. Адже в ролі основних інвесторів можуть виступити й українські олігархи, які стали повертати гроші додому зі своїх офшорів. Це, до речі, свідчить про поступове налагодження інвестиційного клімату в Україні.

2) На другому місці – Нідерланди ($279,3 млн). Варто також зазначити, що ця країна має сприятливі податкові умови й тому це чудова нагода для іноземних інвесторів користуватися її офшорними компаніями. Зокрема саме через Нідерлади компанія Veon (яка називалася VimpelCom до 2017 року) контролює Київстар, що являється українським оператором № 1 бездротового зв'язку в Україні. До речі, одним із основних акціонерів Veon являється «Альфа-Груп», що належить російському олігархові Михайлу Фрідману.

3) Далі рейтинг найбільших наших країн-інвесторів розподіляється таким чином: Російська Федерація ($195,5 млн), Швейцарія ($136 млн), Велика Британія ($74,4 млн), Угорщина ($70,1 млн), Франція ($64,9 млн), та Австрія ($61 млн).

 

Слід також врахувати той факт, що, не дивлячись на статистичну інформацію, яку висвітлює державна служба статистики України, формальне походження інвестицій у глобальному світі вже не являється визначальним. Адже на сьогоднішній день можливий варіант, що російські, українські й інші капітальні інвестиції заходять в Україну вже не напряму, а опосередковано, за допомогою офшорів з інших країн (наприклад Нідерландів). 

До речі, відповідно до даних НБУ, впродовж 2010-2018 років обсяг коштів резидентів України, які були виведені за кордон, а потім повернуті в Україну як іноземні інвестиції, становив 8,4 млрд дол. США або 22% від загального обсягу ПІІ за цей період.  Впродовж 2018 року 20,6% ПІІ від загального обсягу інвестицій становили кошти вітчизняного походження. Вони надходили в Україну переважно через Кіпр, Нідерланди, Швейцарію та Австрію.

Тому для того, аби зробити загальний висновок відносно того, звідки насправді беруть коріння інвестиції, які надходять в Україну (в акціонерний капітал), слід провести ретельне  дослідження та міжнародних аудит.

Графік 3. Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за країнами-інвесторами (найбільші обсяги) – за роками (у відсотках)

Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за країнами-інвесторами (найбільші обсяги) – за роками (у відсотках)

*9 місяців (січень-вересень 2019 року)

Джерело: Держстат.

НАЙБІЛЬШ ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРИВАБЛИВІ ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

В період 2015-2019 років, найбільший приток інвестицій в акціонерний капітал був та залишається  в такий вид економічної діяльності, як «Фінансова та страхова діяльність». Це, між іншим, пов’язано в першу чергу із докапіталізацією банків. Крім того, якщо в 2017 році «Промисловість» була на другому місці за об’ємами інвестицій ($523,4 млн), то вже у 2018 році для інвесторів стали більш привабливими «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів» ($599,4 млн); та «Операції з нерухомим майном» ($405,3 млн). Прямі інвестиції (акціонерний капітал) в «Промисловість» у 2018 році склали $302,1 млн.

Проте аналізуючи дані на кінець третього кварталу 2019 року, ми бачимо, що «Промисловість» знову стає привабливішою для іноземних інвесторів та за кількістю інвестицій перевищує інші напрямки економічної діяльності (крім «Фінансової та страхової діяльності»).

Графік 4. Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну  за видами економічної діяльності (найбільші обсяги)

Надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну  за видами економічної діяльності (найбільші обсяги)

Джерело: Держстат.

Наостанок треба відмітити, що Україна має значний потенціал, який впливатиме на її майбутній економічний розвиток. Деякими з її сильних сторін є:

сільськогосподарський та металургійний потенціал;

кваліфікована та недорога робоча сила;

міжнародна фінансова та політична підтримка тощо.

Все це значною мірою сприятиме припливу інвестицій у країну.  Проте на інвестиційній карті світу (Карта 1.) Україна  й досі займає ще незначну позицію, у порівнянні з іншими  (більш економічно розвиненими) країнами. Отже потенціал для зростання значний. Треба лише активно та впевнено працювати над реформами в державі, а не ганяти гроші в офшори, а потім повертати їх назад.

Карта 1. Прямі іноземні інвестиції за країнами

Прямі іноземні інвестиції за країнами

Джерело: Visual Capitalist (United Nations, World Investment Report 2018).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]