Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2021 05:06

Обов'язок подружжя спільно дбати про матеріальне забезпечення своєї сім’ї

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті зясовується, чи покладено на подружжя обов'язок спільно дбати про матеріальне забезпечення своєї сім'ї

Чоловік та дружина зобов’язані разом вчиняти різні за своїм змістом діяння, чіткий зміст яких не суперечить юридичним нормам і моральним імперативам. Чи повинні вищезазначені особи спільно дбати про матеріальне забезпечення своєї сім’ї?

Правове регулювання даного питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема різні за своїм змістом майнові та немайнові обов’язки, що покладені на фізичних осіб, які в свою чергу складають подружжя, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

Чинне законодавство покладає на тих чи інших суб’єктів правових відносин різноманітні обов’язки, яким притаманний майновий чи немайновий характер. Зокрема згідно з нормою, яка передбачена в ч. 1 ст. 68 Конституції України, кожен зобов'язаний:

- неухильно додержуватися Конституції України та законів України,

- не посягати на права і свободи, честь та гідність інших людей.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування майнових та немайнових обов’язків, які покладені на чоловіка і/або дружину, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Суб’єктний склад сімейно-правових відносин є надзвичайно різноманітним. Зокрема безпосередню участь в таких стосунках може взяти подружжя.

Юридичному складу зазначеного суб’єкта притаманний відповідний склад. Зокрема подружжя включає в себе відповідних осіб, під яким треба розуміти чоловіка та дружину.

Чинне законодавство зобов’язує вищевказаних суб’єктів правових відносин спільно вчиняти різні за своїм змістом дії. Зокрема у відповідності до норми, закріпленої ч. 4 ст. 55 СК України, дружина і чоловік зобов'язані спільно дбати про матеріальне забезпечення своєї сім'ї.

Отже, на фізичних осіб, які є подружжям, покладено різноманітні обов’язки, чимало з яких вказані учасники правових відносин повинні спільно вчиняти. Наприклад, потрібно зазначити, що дружина і чоловік зобов’язані разом дбати про матеріальне забезпечення своєї сім'ї.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]