Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2021 21:52

Окремі аспекти юридичного змісту безоплатної первинної правової допомоги

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується питання про те, чи охоплює юридичний зміст безоплатної первинної правової допомоги надання консультацій з правових питань

Безоплатна правова допомога включає в себе різноманітні правові послуги. Чи охоплює вона надання консультацій з правових питань.

Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами. Зокрема юридична регламентація безоплатної правової допомоги відбувається завдяки відповідним нормативно-правовим актам, під якими треба розуміти:

1) Конституцію України від 28.06.2021 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

2) Закон України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06.2011 року від № 3460-VI (далі по тексту – Закон України «Про безоплатну правову допомогу»).

Чинне законодавство, будучи багатогранною системою, водночас гарантує тим або іншим особам різні за своїм змістом майнові та немайнові можливості. Зокрема ч. 1 ст. 59 Конституції України закріплено юридичну норму про те, що кожен має право на правову допомогу.

Чіткий та недвозначний зміст цього положення щодо досліджуваного нами непростого питання конкретизується іншими нормативно-правовими актами. Що це означає?

У відповідних законах, що посідають чільні місця в чинному законодавстві. вітчизняним законодавцем передбачено різні за своєю суттю правові гарантії. Наприклад, однією з них визнано «безоплатну первинну правову допомогу», що закріплена в ч. 1 ст. 7 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Зазначеному різновиду державної гарантії притаманний відповідний зміст. Зокрема згідно з юридичною нормою, яка закріплена ч. 2 ст. 7 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення - власників земельних ділянок;

5) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Отже, зміст зазначеного виду правової допомоги є доволі багатогранним. Наприклад, він включає в себе надання консультацій з правових питань.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]