Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.11.2017 09:31

Окремі аспекти правового статусу відповідача в господарському процесі

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті зясовується наявність в заповідача до початку розгляду господарським судом справи по суті подати зустрічний позов


          Одним з найголовніших учасників господарських процесуальних відносин є відповідач, якому гарантовані різні за своєю суттю юридичні можливості. Чи дозволено вищевказаній особі до початку розгляду господарським судом справи по суті подати зустрічний позов? 

        Правове регулювання вищенаведеного питання відбувається за допомогою відповідних нормативно-правових актів. Зокрема юридична регламентація прав та свобод, гарантованих сторонам в господарському судовому процесі, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) а також іншими законами (Господарським процесуальним кодексом України від 06.11.1991 року № 1799-XII (надалі по тексту – ГПКУ), Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року № 1402-VIII (надалі по тексту - Закон України «Про судоустрій і статус суддів»)). 

        Чинним законодавством названо основні принципи успішного становлення на міжнародній арені нашої Вітчизни, як демократичної та правової держави.  Зокрема ч. 1 ст. 55 Конституції України охоплено юридичну норму про те, що права і свободи людини та громадянина захищає суд. 

      Схожу за своєю суттю норму закріплюють інші нормативно-правові акти. Зокрема згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім й справедливим судом, утвореним законом. 

      Чіткий та недвозначний зміст даних норм в частині всебічного з’ясування прав, гарантованих відповідачу та іншим учасникам господарського процесу, конкретизують кодифіковані акти, що в свою чергу посідають почесні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти? 

     За своїм юридичним статусом відповідач є одним з основних суб’єктів господарсько-процесуальних відносин. Тобто, за відсутності згаданої особи господарський процес, як такий, взагалі є неможливим. 

        Чинне законодавство гарантує відповідачу різні за своєю суттю можливості,  яким в свою чергу властивий майновий чи особистий немайновий характер. Зокрема у відповідності до юридичної норми, закріпленої ч. 5 ст. 22 ГПКУ, вищевказаний учасник правових відносин має право визнати позов повністю чи частково, а також має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати зустрічний позов. 

    Таким чином, чинним законодавством гарантовано позивачу різні права. Зокрема згідно з ч. 5 ст. 22 ГПКУ до початку розгляду господарським судом справи по суті даний учасник правових відносин має юридичну можливість подати зустрічний позов. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]