Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2016 10:22

Окремі аспекти юридичних підстав надурочних робіт

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється наявність в працедавця права астосувати надурочні роботи при проведенні заходів, які є необхідними для виконання всіляких вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення простою рухомого складу в пунктах відправлення.


    Вітчизняне законодавство, охоплюючи різні за своєю суттю правові норми, водночас гарантує працедавцю різні за своїм змістом права, яким властивий майновий чи особистий немайновий характер. Виникає природне запитання: чи може вказана особа застосувати надурочні роботи при проведенні заходів, які є необхідними для виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення простою рухомого складу в пунктах відправлення? 

    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу робіт понад встановлену тривалість робочого часу, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

    Правовий статус, який чинне законодавство суверенної України гарантує суб’єктам, які працюють за строковим чи безстроковим трудовим договором, охоплює різні права, окремі з яких за своєю суттю є соціально-економічними. Вказані можливості повинні забезпечити не тільки повну економічну свободу згаданих осіб, а й їх гідний розвиток, як свобідних особистостей.  

    Право на працю визнається одним з головних соціально-економічних прав. Така можливість отримала своє закріплення в ч. 1 ст. 43 Конституції України, а також в ч. 1 ст. 2 КЗпП України. 

    Чіткий та недвозначний зміст вищевказаної норми в частині встановлення юридичних фактів, за неодмінної наявності яких працедавець може залучати найманих працівників до робіт, що за своєю правовою суттю є надурочними, отримав належну конкретизацію у відповідних законах. Що це означає?  

    Одним з найвизначніших суб’єктів трудових правовідносин є працедавець. Зазначений учасник трудових правовідносин використовує найману працю, яка, будучи виконаною за трудовим договором вмілими та чесними особами, водночас приносить істотну користь Україні, що постає як правова держава, а також її народу, який стає згуртованим та порядним. 

   Вітчизняне законодавство гарантує працедавцю різні за своєю суттю права, яким в свою чергу властивий майновий або особистий немайновий характер.  Зокрема згідно з п. 4 ч. 3 ст. 62 КЗпП України така особа може застосувати  надурочні роботи під час проведення заходів, які в свою чергу є необхідними для виконання всіляких навантажувально-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів в пунктах відправлення та призначення.   

   Таким чином, вітчизняне законодавство дозволяє працедавцю вчиняти дії, які в свою чергу не суперечать правовим нормам та моральним імперативам. Зокрема вищенаведений учасник трудових правовідносин може застосувати надурочні роботи при проведенні заходів, які є необхідними для виконання всіляких вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення простою рухомого складу в пунктах відправлення, про що в свою чергу закріплено юридичним правилом, охопленим п. 4 ч. 3 ст. 62 КЗпП України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]