Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2016 17:16

Окремі обов’язки працедавця в частині проведення надурочних робіт

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється наявність в працедавця обов’язку вести належний облік надурочних робіт кожного працівника, який їх виконує.


    Вітчизняне законодавство, охоплюючи різні за своєю суттю правові норми, водночас покладає на працедавця відповідні обов’язки вчиняти певні діяння. Чи повинен вищевказаний учасник трудових відносин вести належний облік надурочних робіт кожного працівника, який їх виконує? 

    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу робіт понад встановлену тривалість робочого часу, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

     Національне законодавство покладає на тих чи інших осіб певні обов’язки, яким в свою чергу властивий майновий або особистий немайновий характер. Зокрема ч. 1 ст. 68 Конституції України передбачено юридичну норму про те, що кожен повинен неухильно додержуватися даного закону та інших законів, не посягати на права і свободи, честь й гідність інших людей. 

    Чіткий та недвозначний зміст даної норми в частині з’ясування обов’язків, покладених на працедавця в частині робіт, які за своєю суттю є надурочними, конкретизують інші нормативно-правові акти. Що це означає?   

    Одним з найвизначніших суб’єктів трудових правовідносин є працедавець. Зазначений учасник трудових правовідносин використовує найману працю, яка, будучи виконана найманими працівниками згідно з трудовим договором, водночас приносить істотну користь не лише незалежній та правовій Україні, а й її нескоримому і доброчесному народу. 

   Правовий статус, який гарантований працедавцеві, будучи багатогранним. водночас включає в себе різні за своєю юридичною суттю права та обов’язки, яким в свою чергу властивий майновий або особистий немайновий характер. Зокрема ч. 2 ст. 65 КЗпП України передбачено безпосередню вказівку про те, що вищевказана особа зобов’язана вести необхідний облік надурочних робіт кожного працівника, що їх виконує. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]