Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.08.2016 20:18

Окремі аспекти грубого порушення трудової дисципліни

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється правомірність звільнення працівника, що у період свого випробування був відсутній на своїй роботі більше 3-ох годин без поважних на те причин.


    Національне законодавство покладає на працівників, до яких застосовано тимчасове випробування, різні обов’язки, що є майновими або немайновими. Зокрема кожна зі вказаних осіб повинна дотримуватися трудової дисципліни, що в свою чергу є достатньою умовою вдалої організації трудового процесу. Але, на превеликий жаль, вищезгадані трудівники, ігноруючи такі настанови, вчиняють всілякі дисциплінарні проступки. Чи може працедавець розірвати трудовий договір з найманим працівником, що в період свого випробування  не був присутній на своєму робочому місці більше 3-ох астрономічних годин без поважних на те причин? 

    Правове регулювання вищенаведеного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, які функціонують з приводу випробувального терміну найманого працівника, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

    В злагодженій системі об’єктивних явищ трудові відносини посідають помітне місце. Зокрема дані стосунки функціонують в цілісному середовищі, де правові норми, ґрунтуючись на загальновизнаних моральних імперативах, водночас повинні підлягати загальнообов’язковому та умілому виконанню різними за своїм юридичним статусом особами. 

    Працівник є одним з найважливіших учасників трудових правовідносин. Він, працюючи за трудовим договором, водночас створює відповідні блага, які в свою чергу, будучи за своєю суттю матеріальними чи нематеріальними, приносять істотну користь правовій Україні та її законослухняному народу. 

  Працівнику, відповідність якого перевіряється роботі, що йому доручена, відповідними нормативно-правовими актами гарантовано юридичний статус, що в свою чергу є багатогранним. Зокрема згідно з ч. 2 ст. 26 КЗпП України на вищевказаного учасника трудових відносин в період його випробування поширюється законодавство про працю. Що це означає? 

    Вищезазначеному законодавству притаманні відповідні юридичні ознаки. Зокрема його не можна назвати одноманітним. Дана думка пояснюється тим, що трудове законодавство охоплює різні за своєю сутністю правові норми, що в свою чергу, будучи чіткими та недвозначними, водночас врегульовують трудові стосунки. Наприклад, воно охоплює дисциплінарну відповідальність, що повинні нести працівники, які визнані винними в умисному порушенні трудової дисципліни, про що в свою чергу передбачають юридичні правила, викладені в ст. ст. 139-152 КЗпП України.  
 
   Враховуючи вищезазначене, працівник, до якого працедавцем застосовано  випробувальний термін, вчинивши дисциплінарний проступок, може нести юридичну відповідальність. Зокрема згідно з п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП України працедавцеві дозволено звільнити особу, яка в період власного випробування була відсутньою на своєму робочому місці більше 3-ох астрономічних годин з відповідних причин, які в свою чергу не є поважними.

 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]