Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2023 19:19

Обережно: не проґавте строк на подачу скарги про розблокування накладної з 1 січня

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Зміни податкового законодавства з 1 січня торкнулися й строків подачі скарг на рішення про зупинення реєстрації податкових накладних

1 січня кожного року – справжній «святковий» жах для платників податків, адже чимало неприємностей та сюрпризів слід очікувати підприємцям у перший день нового року.

Наприклад, серед іншого виникає  запитання: чи відбулися зміни щодо строків подачі скарг на рішення комісій регіонального рівня цьогоріч?

1. Загальне регулювання:

Так, є норма про 10 робочих днів упродовж якого платник податків вправі оскаржити податкове повідомлення, інше рішення податкової, до якого відносять й рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної  (п. 56.3 ст. 56 Податкового кодексу України (ПКУ).

АЛЕ

2. Нині маємо дві спеціальні норми:

2.1. Карантинна норма, яка досі існує і якою ці 10 робочі дні зупинені:

52-8. Тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених:

статтею 56 цього Кодексу (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом), що надійшли (надійдуть) по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених статтею 56 цього Кодексу.

{Абзац другий пункту 52-8 підрозділу 10 розділу XX із змінами, внесеними згідно із Законом № 2719-IX від 03.11.2022}

 2.2. Та норма воєнного часу, якою 10 робочих дні для оскарження рішення комісії по блокуванні не зупинені.

Так,  з  01.01.2023 набули чинності положення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» за № 2836 зокрема:

69.9. Для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім:

...

строків подання та розгляду скарг на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, передбачених підпунктом 56.23.3 пункту 56.23 статті 56 цього Кодексу.

{Підпункт 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 2836-XI від 13.12.2022}

Зрозуміло, що податкова віддаватиме перевагу новій нормі, отож знову маємо поле для маніпуляцій та зловживань. Логіка податківців: (1) ці положення почали діяти пізніше, та вони (2) не просто стосуються «процедури адміністративного оскарження» загалом, а -  «саме оскарження рішень комісій регіонального рівня» (більш спеціальніша

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]