Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2021 10:05

5 порад власнику приватної клініки

Бізнесмен, лікар-стоматолог, власник мережі стоматологічних клінік

Відкриття та розвиток приватної клініки – справа серйозна. Як підприємцю оминути рифи і підводні камені та про що варто подбати у першу чергу – про це хочу написати сьогодні.

Перша порада: «Визначте ціновий сегмент в якому будете працювати»

Перш ніж відкривати власну клініку, потрібно визначитись у якому ціновому сегменті ви будете надавати послуги.

Чесно кажучи, я не надто люблю такі терміни як «преміум», «середній» та «економ»… Мені більше до вподоби такі варіанти: «дешевше не буває», «ціна-якість» (найпоширеніший сегмент в Україні) та «гроші не мають значення», у якому власне і працює моя клініка. Відповідно до цього, можна прорахувати розмір стартового капіталу.

Одразу скажу: грошей у вас має бути стільки, скільки треба, а не скільки ви маєте. І якщо їх не вистачає, наприклад для преміального сегмента, то думати краще про кредит, а не про пошук партнерів. Аби ви мали приблизну уяву про розмір потрібної суми: для відкриття такої клініки як у мене (її площа – 300 квадратних метрів), потрібен 1 мільйон євро. Таких грошей вам не дасть жоден партнер. Потрібно брати кредит. І не варто цього боятися. Кредит – чудовий інструмент для побудови бізнесу, у якому власником будете лише ви.

Друга порада: «Беріть приміщення в оренду»

Не варто одразу купувати приміщення під клініку.

Поясню чому. По-перше, через 10 років ви можете зовсім по-іншому уявляти свою клініку. По-друге, стартовий капітал краще витратити на купівлю якісного обладнання: без нього просто неможливо розвиватись. А от через 10 років, коли у вас буде багато постійних клієнтів, які вам довіряють – можна подумати і про власне приміщення.

Скажу простіше: якщо ви купите і приміщення і обладнання за мільйон євро, якого у вас немає, швидше за все у вас не буде ні приміщення, ні обладнання! Подумайте над цим.

Третя порада: «Подбайте про гроші»

Статистика говорить, що лише 30 відсотків українців мають змогу лікуватися в приватних клініках. А це значить, що клініці яка щойно відкрилась, знайти велику кількість пацієнтів не так просто.

До того ж є така річ, як «лінійка лояльності». Якщо коротко, вона означає що від моменту відкриття вашої клініки (коли про вас ніхто не знає) до моменту, коли у вас з’являться постійні клієнти-фанати, може пройти досить багато часу. Довіра людей до нового проекту здобувається дуже повільно: буквально крок за кроком. З власного досвіду скажу, що у сегменті де «гроші не мають значення», часу потрібно ще більше.

Тому раджу подбати про грошовий запас, якого вам вистачить щоби виплачувати заробітну плату працівникам та розраховуватись за оренду приміщення, поки ви не отримали довіру клієнтів. А отримати цю довіру можна лише одним шляхом – якістю обслуговування та увагою до кожного пацієнта.

Четверта порада:  «На 100% відповідайте сегменту, у якому працюєте»

Прикидатись елітною клінікою працюючи на старому обладнанні – погана ідея. Якщо ви працюєте в «преміумі», то у вас навіть спідня білизна має бути преміум класу. Це, як-то кажуть, без варіантів. Ситуацію, коли зверху сорочка від Gucci, а знизу старі труси, клієнти неодмінно викриють. І це вам на користь не піде.

Тож ніколи не забувайте у якому сегменті ви відкрились. Завжди будьте чесними: і з собою, і з людьми. Якщо це «преміум» – то це має бути «преміум».

Наприклад, я особисто консультую усіх дорослих пацієнтів клініки у Києві та Львові. А перш ніж запропонувати клієнту ідеальне розв’язання його проблеми, ми збираємо консиліум, на якому присутні щонайменше десять спеціалістів! Пацієнт має бачити і розуміти, за що платить гроші.

П’ята порада: «Закрийте стару клініку»

Ваш бізнес розвивається, справи йдуть чудово і ви вирішили змінити сегмент, у якому хочете працювати, на сегмент вищого рівня. Що робити?

Раджу закрити стару клініку і відкрити абсолютно нову, у бажаному сегменті. У випадку, коли ви будете на базі старої клініки та старого обладнання продавати послуги по дорожчій ціні – гарантовано втратите старих клієнтів. А тих кого хотіли отримати – не отримаєте.

Новий проект починайте з чистого аркуша! Лише тоді на вас чекає успіх.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]