Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2021 17:25

5 помилок власників бізнесу під час коронакризи та як їх виправити

Бізнесмен, лікар-стоматолог, власник мережі стоматологічних клінік

У той час, як урядам країн світу доводиться вже півтора роки вводити все нові й нові заходи по боротьбі з COVID-19, бізнесу потрібно ще оперативніше пристосовуються до мінливих «правил гри».

І мова йде про потреби - своїх співробітників, споживачів та постачальників. Ні для кого не секрет, що за цей час тільки в нашій країні закрилися тисячі компаній, адже припустилися помилок або просто згаяли час. Отже, сьогодні про помилки власників бізнесу під час коронакризи та способи їх не допускати.

Помилка №1 Призупинення комунікацій з клієнтами

Коли починається криза, то очевидно, що всім складно, але не варто замикатися – не комікувати з аудиторією під час карантинних обмежень не варто. Навпаки, якщо є можливість – краще активізуватися.

По-перше, не потрібно відмовлятися від ведення соціальних мереж та відповідей на запитання пацієнтів у дірект. Звісно, ж не варто припиняти роботу колл-центру.

Ми пішли далі та використали цей час для підтримки та розвитку брендингу клініки. Запропонували наш брендований автомобіль для користування медикам міської інфекційної лікарні, адже у той період громадський транспорт не працював і у лікарів були складності з пресуванням від дому до роботи. Ми знайшли та оплатили роботу водія, за власний кошт заправляли автомобіль бензином, котрий три місяці возив медиків державної лікарні до роботи.

По-друге, ми вирішили, що в цей період наші пацієнти позбавлені опіки та турботи про зуби, тому підібрали для них та членів їх сімей зубні щітки та пасти й відправили поштою прямо додому. На це ми витратили біля 250 000 гривень, але так і не змогли відправити засоби по догляду усім нашим пацієнтам, втім, ті що отримали таке нагадування про необхідність догляду за зубами навіть у пандемію – охоче ділилися цим у соціальних мережах, згадуючи нашу компанію. Таким чином, ми отримали мільйонні охоплення, згадування та цитування діяльності нашої компанії у соціальних медіа.

По-третє, у нас був вільний час і ми вирішили потратити його на запис декількох важливих відео про те, як не заразитися у стоматолога та що зміниться у сфері медичних послуг у карантинні часи. Розказали про те, як не заразитися під час лікування зубів та імплантації. Навіщо кожному пацієнтові важливо знати про те, що таке кабінет стерилізації та чи чисті й безпечні інструменти, котрими його будуть лікувати.

Отже, навіть під час суворих локдаунів не варто призупиняти спілкування (хоча б і віртуальне) з пацієнтами.

Помилка №2 Відмова від додаткових витрат на оплату медичної безпеки або покладання цих витрат на пацієнта

Під час першого локдауна виявилось, що найбільш небезпечна професія – це стоматолог, тому що вірус знаходиться в слині, а при лікуванні зубів у повітрі утворюється аерозоль (поєднання води зі слиною), який вдихає стоматолог. Ми поставились до цього питання дуже серйозно. Вжили максимальних засобів захисту, одягнувши наших лікарів у маски, щитки, шапки та костюми – майже як лікарів інфекційних лікарень. Вся для того, щоб не розповсюджувати вірус.

Такий захист лікаря вартує біля 500 грн, і багато клінік зобов’язали пацієнтів сплачувати за цей «ковідний набір» додатково. Нововведення, звісно, багатьом пацієнтам не сподобалось. Але у наших клініках ми не ввели оплату за додатковий захист та очікуємо часу, коли небезпека зараження вірусом COVID-19 мине та не потрібно буде купляти цих «ковідних наборів». Ми прийняли рішення працювати зі збитками для компанії, але не покладати ці видатки на пацієнтів.

Помилка №3 Відмова від фінансової підтримки співробітників під час локдаунів.

Незважаючи на те, що під час локдаунів ми не працювали та не отримували доходу, прийняли рішення фінансово підтримати співробітників.

На підтримку співробітників під час локдауну у нас пішло понад 1 мільйон гривень. Це ваговитий момент, адже під час кризи важливо зберегти команду.

Помилка №4 Руйнування працюючих схем спілкування та менеджменту всередині компаній

Глобальна пандемія COVID-19 назавжди змінила наш досвід - споживчий, професійний та  людський. І в подальшому це безумовно змінить наші установки і поведінку. На час карантину ми відмінили усі наради та збори, де розглядалося безліч важливих питань щодо організації роботи, контролю якості послуг й сервісу. Як результат, на деякий час у нас стали гіршими контакти всередині компанії та співробітників між собою.

Я переконаний, що он-лайн режим себе не оправдав. І досі через масковий режим та дистанцію не можемо у повній мірі відновити щотижневі збори та наради з колективом клініки, через те, що  не маємо змоги зустрічатися в одному приміщенні.

Отже, на мою думку, власники бізнесу повинні оперативно реагувати на зміни ринку, але при цьому підтримувати безперервність та якість операційної діяльності, щоб забезпечити ефективне функціонування свого бізнесу сьогодні та в майбутньому.

Помилка №5 Песимізм та апокаліптичні настрої

Внаслідок відчутного тиску, спричиненого пандемією COVID-19, бізнес-процеси в більшості галузей серйозно порушені. Для того, щоб підтримувати оптимізм та гарний настрій ми з колегами та друзями бізнесменами львів’янами записали пісню про Львів. Вона має назву «Карантин у Львові», котра стала додатковою комунікацією з людьми та підтримала гарний настрій та оптимізм.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]