Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2019 15:22

Різновиди медіаційних угод

Юрист та медіатор

Незважаючи на небажання парламенту, закликати людей до мирного врегулювання їх конфліктів, альтернативне вирішення спорів в нашій державі, вже має хорошу практику.

Як наразі відомо, станом на сьогодні, в України й досі не врегульовано на законодачому рівні, інститут медіації. Однак, незважаючи  на небажання парламенту, закликати людей до мирного врегулювання їх конфліктів, альтернативне вирішення спорів в нашій державі, вже має хорошу практику.

Тому, слід розібратись, як юридично оформити співпрацю з медіатором та  домовленості конфліктуючої сторони, після їх примирення.

Різновиди договірних угод в процесі медіації

Аналізуючи Законопроект України “Про Медіацію”, законодавство іноземних держав та юридичну наукову літературу, слід визначити, что в медіації визначають три основних видів медіаційних угод, це:

Медіаційне застереження - це положення цивільно-правового, господарсько-правового, трудового, шлюбного або іншого договору, за яким сторони, беруть на себе зобов’язання, застосувати процедуру медіації у разі виникнення спору. Крім того, сторони договору мають право внести медіаційне застереження до основного договору, однак, це не є перешкодою для звернення до суду;

Медіаційний договір - це угода, яка говорить про те, що сторони розпочинають процедуру медіації. Умовами договору зазвичай є:

- відомості про медіатора (медіаторів) та сторони медіації;

- строки та місце проведення медіації;

- інформація про предмет конфлікту (спору);

- порядок, розмір та форма відшкодування витрат на підготовку та проведення медіації та винагорода медіатора (медіаторів);

- умови конфіденційності інформації щодо медіації;

- відповідальність медіатора (медіаторів) та сторін медіації за порушення умов договору;

- порядок та підстави припинення медіації;

- інші умови, визначені медіатором (медіаторами) та сторонами медіації;

Договір, що укладений за результатами медіації - дана угода закріплює, усі домовленості, які були досягнуті, під час проведення медіації;

Слід розуміти, що “Договір за результатами медіації”, який був укладений в рамках приватної медіації  та “ Мирова угода”, що укладається під час присудового вирішення спору - це не тотожні поняття, оскільки вони мають статус, різних правових явищ.

Захист прав у разі порушення умов медіаційної угоди

Слід виділити, що договори в сфері медіації поділяються на такі, що затвердженні в понятті, як Мирові угоди, та такі, що мають статус цивільного правочину.

Тому, з огляду на природу медіаційної угоди, у разі, якщо умови такої угоди не виконуються, або ж виконуються не належним чином, захист прав сторін, відбувається у способи, що передбачені цивільним законодавством України.  Оскільки, принципи укладання медіаційної угоди, ґрунтується виключно на принципах добровільності та добросовісності сторін, захист прав, має відбуватися на підставі - Глави 3 Цивільного кодексу України шляхом звернення до суду.

Незважаючи, на те, що громадяни звертаються до способу альтернативного вирішення спору, як до метода досудового врегулювання срору, у разі якщо в медіації порушуються права сторін, звернення до суду, на сьогоднішній день, являється єдиним способом захисту ваших прав у разі їх порушення.

Однак, слід розуміти, що правова природа медіаційної угоди, вирізняється за низкою ознак, таких як:

- характер спору, що виник між сторонами;

- момент укладання угоди ( до чи після передачі спору на розгляд до суду);

- обрана модель медіації ;

Також, законопроектом  “Про Медіацію” передбачено, що у разі якщо медіація проводиться в межах кримінального, судового або ж виконавчого провадження, якщо її результати стосуються безпосередньо предмету позову або кримінального провадження, тоді такі умови оформлюються мировою угодою, угодою про примирення або ж іншою угодою, що передбачено законодавством, а у разі якщо сторони досягли примирення з питання, що не можуть відноситись до мирової угоди, сторони можуть укласти окремі договори.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]