Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2020 10:42

Розірвання шлюбу в судовому порядку – 2024

Огляд законодавства та судової практики щодо розірвання шлюбу в судовому порядку.

I. ПОРЯДОК РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

Шлюб розривається мирно чи у судовому порядку.

Позасудовий порядок – РАЦС – ініціюється:

- обома з подружжя, яке не має дітей до 18 років;

- одного з подружжя на підставі рішення суду про визнання іншого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним.

У РАЦСі шлюб розривається незалежно від майнового спору.

Шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу – місяць з дня подання заяви.

Судовий порядок ініціюється:

- обома з подружжя, яке має дітей до 18 років;

- одним з подружжя, якщо інший засуджений до позбавлення волі;

- одним з подружжя, якщо інший не згодний розірвати шлюб.

II. РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ЗА СПІЛЬНОЮ ЗАЯВОЮ ПОДРУЖЖЯ – ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Один з подружжя може звернутися до суду із заявою про розірвання шлюбу, якщо інший засуджений до позбавлення волі.

Подружжя може разом подати до суду заяву про розірвання шлюбу, за умов:

1) діти до 18 років;

2) згода на розірвання шлюбу.

Подружжя має право – не обов'язок – подати письмовий договір, де прописати:

- з ким житиме дитина;

- участь у забезпеченні життєвих умов дитини братиме той з батьків, який житиме окремо та умови виховання.

Подружжя зобов'язане укласти нотаріально посвідчену угоду про сплату аліментів дитині з розміром та порядком сплати. При невиконанні умов договору, аліменти стягуються на підставі виконавчого напису нотаріуса (пленум ВСУ, 21.12.2007, № 11).

Справа розглядається в окремому проваджені без з'ясування причин розлучення та строку примирення. Суд встановлює волю подружжя, непорушення особистих та майнових прав та прав дітей.

Вибір прізвища після розірвання шлюбу.

Людина, яка змінила прізвище при реєстрації шлюбу – має право залишити прізвище чи відновити дошлюбне. Про це у заяві пишеться окрема вимога.

Судовий збір.

У 2024 році судовий збір в окремому провадженні:

1) 1 073,60 грн з кінця 2023 року – спільна заява подружжя, які порівну платять по 536,80 грн;

2) половину вищевказаного судового збору – заява одного з подружжя, якщо інший засуджений до позбавлення волі.

Пільги на сплату судового збору у ст. 5 Закону «Про судовий збір».

Строк розгляду.

Місяць з дня подання заяви, якщо до закінчення цього строку заяву не відкликали.

III. РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ЗА ПОЗОВОМ ОДНОГО З ПОДРУЖЖЯ – ПОЗОВНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Один із подружжя може звернутися до суду із позовом про розірвання шлюбу у разі, коли інший з подружжя не згодний розірвати шлюб. Неважливо чи є неповнолітні діти.

Суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову, враховує наявність малолітньої дитини, дитини з інвалідністю та інші життєві обставини.

Шлюб розривається, якщо подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Строк примирення.

Суд може надати строк для примирення – до 6 місяців, – якщо це не суперечитиме інтересам подружжя, дітей та моралі.

Строк для примирення – право, а не обов'язок суду (ВС, 11.05.2019, № 605/434/18).

При наданні строку для примирення суд уникати формалізму – не допускає бездумного надання такого строку, коли шлюб треба розірвати.

Апеляційне оскарження ухвали про надання строку для примирення не допускається (пленум ВСУ, 21.12.2007, № 11; Львівський апеляційний суд, 19.05.2020, № 452/2594/19; Дніпровський апеляційний суд, 28.04.2020, № 196/1172/19).

Під примиренням розуміється відкладення розгляду справи, що зараз недоцільно – навіть легкі справи розглядаються роками. Сторони все одно матимуть більш ніж достатній строк для примирення.

Суд вислуховує думку подружжя, тому для уникнення строку для примирення необхідно наголошувати – у позові, відповіді на відзив, усно, – що строк примирення значно суперечитиме інтересам позивача, дітей та збереження сім'ї неможливе.

Якщо після закінчення призначеного судом строку примирення не відбулося і хоча б один з них наполягає на припиненні шлюбу, суд вирішує справу по суті.

Об'єднання позовних вимог.

Позовна заява про розірвання шлюбу може містити вимоги про:

1) стягнення аліментів на утримання дитини та/або іншого з подружжя;

2) про поділ спільного майна подружжя;

3) визначення місця проживання дитини;

4) визнання шлюбного договору недійсним.

Поєднання навіть частини цих вимог в одному позові ускладнить справу. Наприклад, справи про поділ майна подружжя розглядаються роками і недоцільно разом із рішенням про поділ майна чекати розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

Тому, варто подавати окремі позови.

За загальним правилом за відсутності спору щодо того з ким із батьків житимуть неповнолітні діти суд може вирішити питання про залишення проживання дитини з матір'ю чи батьком одночасно з вимогою про розірвання шлюбу. Лише за наявності такого спору між батьками суд повинен роз'яснити сторонам порядок вирішення питання про визначення місця проживання дитини (ВС, 15.01.2020, № 200/952/18).

Ускладнення при розірванні шлюбу.

Трапляється, що подання позову про розірвання шлюбу передчасне. Після відкриття провадження у справі, сторони миряться і позивач відмовляється від позову і суд таку відмову приймає.

Через якийсь час, той самий з подружжя знову подає позов про розірвання шлюбу, але суд не може розглянути справу, оскільки факт минулої відмови від позову забороняє подання такого ж позову із тих самих підстав.

У такому випадку пропонується:

- підбір інших підстав розірвання шлюбу – із вказівкою, що зміни виникли після закриття провадження у попередній справі, наприклад, відновити нормальні сімейні відносини не вдалося, що призвело до повторного звернення до суду (Апеляційний суд Харківської області, 18.09.2018, № 644/2753/18);

- розширення предмета позову додатковою вимогою, наприклад, про стягнення аліментів.

Вибір прізвища після розірвання шлюбу.

Людина, яка змінила прізвище при реєстрації шлюбу – має право залишити прізвище чи відновити дошлюбне. Про це у позовній заяві виражається окрема вимога.

Думка другого з подружжя не враховується.

Підсудність справ про розірвання шлюбу.

Позовні заяви щодо розірвання шлюбу подаються за зареєстрованим місцем проживання:

- позивача – якщо утримує дитину до 18 років чи не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача;

- відповідача – у всіх інших випадках.

Позов про розірвання шлюбу з особою, яка не має в Україні місця проживання або місце проживання якої невідоме, може пред'являтися за місцем знаходження майна відповідача, або за останнім відомим місцем його проживання чи перебування (пленум ВСУ, 21.12.2007, № 11).

Підсудність справ про розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства визначається ухвалою Верховного Суду у тому разі, якщо обидві сторони проживають за межами України (ВС, 06.09.2018, № 755/8272/18).

За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них. Виражається у шлюбному чи іншому договорі, угоді між подружжям чи іншому документі.

Судовий збір.

У 2022 році, в позовному провадженні, судовий збір складає:

- 992,40 грн – з 01.01.2022;

- 1 040 грн – з 01.07.2022;

- 1 073,60 грн – з 01.12.2022.

З можливістю зменшення розміру чи звільнення від сплати судового збору на підставі ст. 5 Закону «Про судовий збір».

При відсутності підстав для зменшення розміру чи звільнення від сплати судового збору, позивач може стягнути судовий збір із відповідача після задоволення позову.

IV. НЕМОЖЛИВІСТЬ РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ТА ВИНЯТКИ З ЦЬОГО ПРАВИЛА

Позов про розірвання шлюбу не розглядається, якщо:

- дружина вагітна – (протягом вагітності, навіть якщо позов подали до вагітності – ВС, 17.10.2018, № 753/8546/17);

- протягом року після народження дитини (навіть якщо дитина народилася мертвою чи померла до одного року – пленум ВСУ, 21.12.2007, № 11).

Винятки:

- один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо іншого з подружжя/дитини. Достатньо визнання потерпілим у кримінальному провадженні, іншого процесуального документа, що засвідчує вчинення протиправних дій, вироку суду – (Апеляційний суд Хмельницької області, 07.09.2017, № 676/458/17; Ватутінський міськсуд Черкаської області, 22.04.2020, № 690/81/20);

- батьківство зачатої/народженої дитини визнане іншою особою (доказ – факт подання до РАЦСу спільної заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою);

- відомості про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини на підставі рішення суду.

Лише одного разу шлюб розірвано до спливу 1 року з дня народження дитини, оскільки справа розглядалася в порядку окремого провадження (Апеляційний суд Одеської області, 27.03.2018; Суворовський райсуд м. Одеса, 05.06.2018, № 523/13655/17).

Інша судова практика вказує, що розірвання шлюбу – навіть в окремому провадженні – у випадку, коли не минув рік з дня народження дитини, можливе лише за вказаними вище винятками.

V. МОМЕНТ ПРИПИНЕННЯ ШЛЮБУ. ПІДТВЕРДЖЕННЯ РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

Шлюб вважається припиненим у день набрання законної сили рішенням суду, тобто після спливу строку на апеляційне оскарження – 30 днів з дня складення повного тексту рішення чи з дня його вручення.

Після набрання рішенням законної сили, суд надсилає до РАЦСу за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Рішення суду, яке набрало законної сили – підтверджує факт розірвання шлюбу.

VI. НАСЛІДКИ РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

Після розірвання шлюбу:

- чоловік та дружина втрачають статус подружжя;

- перестає діяти презумпція походження дитини (після спливу 10 місяців з дня розірвання шлюбу колишній чоловік не вважається батьком народженої дитини);

- особа, яка змінила прізвище при реєстрації шлюбу, має право і надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище;

- набуте майно – не спільна сумісна власність чоловіка та дружини;

- дружина та чоловік втрачають право спадкувати за законом після смерті один одного;

- зберігаються взаємні права та обов'язки (наприклад, право на утримання);

- не припиняються права та обов'язки, пов'язані із батьківством;

- чоловік та дружина мають право на повторний шлюб (після набрання рішенням законної сили).

VII. ПІДСУМОК

Подальше проживання однією сім'єю після розірвання шлюбу (з умовою внутрішньої волі на це) – підстава для визнання розірвання шлюбу фіктивним (ВС, 31.03.2020, № 644/6976/16-ц).

Наслідок – включення у спільну сумісну власність подружжя обсягу набутого майна за час між рішенням суду про розірвання шлюбу та визнанням його фіктивним, можливості спадкувати за законом після смерті одного з подружжя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]