Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2023 05:40

Кожен міжнародний захід – одна сходинка до пізнання й визнання України у світі

IT-бізнесмен, власник міжнародної групи IT-компаній Powercode

Ukrainian Israeli Innovation Summit 2022 – масштабна міжнародна технологічна конференція. ЇЇ головна мета — посилити бізнес-відносини України та Ізраїлю.

Ювілейний п'ятий саміт проходив у Варшаві, де зібрав понад 400 офлайн учасників — представників державного сектору, ІТ-сфери, юридичного й фінансового ринку, представників благодійних фондів та журналістів. А також близько 2000 глядачів онлайн.  Про що говорили учасники конференції? Як Україну зараз сприймають у світі? Який досвід нашій країні можна перейняти в Ізраїлю та Польщі? Пропоную розібрати.

Враження від UII Summit 2022 у Варшаві

Найкраще, що було на саміті — залучення великої кількості експертів саме офлайн. Це спеціалісти й представники Ізраїлю, представники техкомпаній, та уряду. Україну на саміті представляли відомі IT-діячі, стартапери, представники ІТ-ком’юніті з різних сторін. Від нашої держави також були присутні впливові лідери думок. 

UII Summit 2022 — дуже вагома подія державно-приватного партнерства між Україною та Ізраїлем. І під час саміту були озвучені думки стосовно розвитку технологій та відносин між нашими державами. Є певні питання, які потребують розв’язання найближчим часом і саме саміт став ще одним поштовхом поглиблення співпраці України з Ізраїлем.

На UII Summit 2022 прозвучали тези технологій в мілітарітеку, зокрема, щодо розвитку воєнно-промислового комплексу. Відбувся важливий обмін досвідом і, я вважаю, що відбувся обмін неформальною синергією між представниками країн. Символічно, що все це відбувалося саме у Варшаві.  

Світ побачив Україну з іншого боку

На саміті усі присутні дізнались про мілітарі технології в Україні, які ми зараз розвиваємо, якими користуємось та якими готові ділитись з іншими країнами. Усі акценти були зроблені на те, що Україна — це країна, яка активно розвивається і вже стала прикладом для інших держав, адже навіть під час повномасштабної війни ми продовжуємо створювати нові корисні проєкти.

Вже зараз у світі запускаються нові проєкти з українськими фаундерами. Українське IT набрало обертів саме в 2022 році, і у 2023 лише продовжить. 

В України був акцент на розвиток електронної державності: наше майбутнє — це заміна людей на штучний інтелект, на блокчейн технології, на прийняття рішень без корупції завдяки комп'ютерним технологіям, на продуктах, що мають розв'язувати питання без людини й пришвидшувати весь процес прийняття рішень. Майбутнє за відкритими даними, відсутністю бюрократії, черг. Таким чином Україна стане першою в світі країною електронної державності.

Меседжі від України

Головне, що треба доносити зараз на кожному саміті, конференції, івенті, зустрічі з іноземними партнерами — Україна сильна, проте ми все одно потребуємо допомоги. 

На UII Summit 2022 Україна доносила інформацію про необхідність нових технологій захисту кордонів, повітряного простору. В питаннях воєнного досвіду нам було чим обмінятися з Ізраїлем. 

Україна зараз чи не найкраща в управлінні дронами, дронобудівництві, протидії дронам. З боку Ізраїлю, зрозуміло, теж багато корисних прикладів, адже країна перебуває в перманентному форматі війні від початку свого заснування. Це і сильна протиповітряна оборона, яку так потребує наша держава, і армія. Тому дуже важливо не втратити зв'язок з Ізраїлем і, навпаки, продовжити ділитись досвідом, покращувати технології й не колись, а тут і зараз. Час комунікувати на державному рівні та на рівні технологій між компаніями. 

Чи має Україна вчитися в Ізраїлю та Польщі?

Ведення бізнесу в Ізраїлі спрямоване на будівництво високоефективних та високонавантажених продуктів із залученням меншої кількості фахівців. Важлива річ, якої нам треба навчитися в ізраїльських компаній, це те, що вони будують Core team у своїй країні, а також залучають аутсорс та аутстаф з різних країн світу: від Бангладешу до Індії, України та Китаю. Щоб менеджерити це в Ізраїлі існує потужна координація всіх процесів, а від того й дуже висока продуктивність.

Якщо говорити про Польщу, то вона достатньо сильно інтегрована в Сполучені Штати Америки. Між ними діє безвізовий режим, тому польські компанії мають можливість дуже легко потрапляти до Америки, щоб навчатися, отримувати нові замовлення, зустрічатися з клієнтами. Відтак інтеграція значно легша, ніж в українців. Тому українці мають повчитися комунікації та залучення американських IT-компаній до співпраці.  

Ефективність міжнародних подій

Саміти, подібні до UII Summit 2022, це величезна драбина, і кожен такий захід — це лише одна сходинка до пізнання та визнання України у світі. Що більше таких заходів, то більше таких сходинок проходимо. Це допомагає вибудовувати довгострокові відносини на рівні держав, Міністерств закордонних справ, утворювати синергію державних установ, представників, міністерств та бізнесу. Зараз дуже велика кількість запитів приходить з Ізраїлю до українського МЗС, який потім допомагає їм шукати партнерів в Україні. Коли трапляється навпаки, то ми своєю чергою демонструємо свої компанії та проєкти, показуємо, що відбувається в нас. На це, звісно, дивляться державні органи Ізраїлю. 

Саме таке вибудовування відносин є довгостроковим, тому швидких результатів від таких подій очікувати не слід. Але кожен івент наближає нас до співробітництва та різноманітних колаборацій. 

Інсайти UII Summit 2022

Увесь світ прагне, аби скоріше в Україні настало свято Перемоги. Всі навколо питали, коли воно буде, щоб ми не забули відправити запрошення. Сьогодні увесь світ підтримує Україну! 

Для українських компаній, що прагнуть працювати, зараз відчинено чимало дверей. Наразі український бренд дуже сильний, адже про нас знають всюди, тому час використовувати цю можливість та створювати круті проєкти, залучати інвестиції, суттєво розширюватись. Міжнародні компанії готові співпрацювати з українськими, продовжувати контракти та залучати нові. Але існують певні побоювання щодо гарантій. Тому наша робота тут і зараз — демонструвати, що попри війну ми працюємо і робимо усе у відведений строк.  

Усіх турбують відключення електроенергії в Україні та нестабільний інтернет. На початку повномасштабного вторгнення ми вже мали досвід нестабільного підключення до мережі, і ми впорались: релокації, Starlink тощо. А зараз чи не у кожній компанії є генератори. Тому й надалі важливо показувати, що кожну проблему ми здатні пофіксити.  

Кожен український кейс дуже цікавий у світі. Українським компаніям треба мати сміливість представляти свої стартапи як українські проєкти, тоді вони викликатимуть більшу зацікавленість. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]