Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2016 20:32

TREE cycle. Досвід лідера

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Cьогодні лідером у втіленні в життя філософії раціонального господарювання можна назвати Швецію.

Як ми вже згадували, сьогодні лідером у втіленні в життя філософії раціонального господарювання можна назвати Швецію.

 Ця країна вміє правильно обходитися зі вторинною сировиною, завдяки чому не лише вирішує екологічні проблеми, але й знаходить додаткові, відновлювальні і достатньо дешеві ресурси для життєдіяльності країни.

У порівнянні з 20 століттям, коли переробка побутових відходів в цій країні була на рівні близько 40%, сьогодні ця позначка в окремих секторах сягає 99%, а загалом по Швеції – 96%.

 Більше половини сміття йде на переробку в сфері енергетики. Приблизно 20% від утилізації твердих відходів забезпечують тепло в шведських будинках. За статистикою 900000 шведських домогосподарств користуються такою технологією. Трохи менше (15%) йде на виробництво біогазу, що у результаті використовується на потреби громадських транспортів.

У Швеції на відходах функціонує 30 електростанцій, які розташовані поблизу житлових районів і спалюють 5,5 млн. тонн сміття на рік. До того ж, 700000 тон сміття Швеція імпортує із сусідніх країн.
Заслуга в цьому не лише держави і підприємців, а й головних учасників виробничого ланцюга переробки - населення. Кожна сім'я навчилась роздільно збирати газети, пластик, метал, скло, електричні прилади, лампочки і батарейки. Все має свою користь: газети перетворюються на паперову масу, пластик стає сировиною, пляшки переплавляються.

 Навіть залишки попелу (15% від початкової ваги відходів) сортують і знову відправляють на переробку. Після цього з них видобувають гравій, який згодом використовують у дорожньому будівництві. Лише 1% відходів, в кінцевому результаті, відправляють на звалище.

Україна теж має перейняти досвід шведів та використати на свій лад. А поки що Швеція успішно утилізує місцеві й закордонні сміттєсховища, маючи з цього непоганий прибуток.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]