Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2016 11:33

TREE cycle. Теза третя – втрачена вигода

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Внаслідок того, що сучасні схеми та технології переробки сміття перебувають в нашій державі у зародковому стані, втрачає вітчизняна економіка.

Окрім трагічних наслідків для навколишнього середовища, масовий викид на сміття вторинної сировини є неприпустимим марнотратством для України.

Внаслідок того, що сучасні схеми та технології переробки сміття перебувають в нашій державі у зародковому стані, втрачає вітчизняна економіка і, зрештою, кожен кінцевий споживач національного продукту.

Ми переконані, що сьогодні близько 65% відходів домогосподарств і 85% відходів підприємств можуть і повинні бути використані повторно або як вторинна сировина.

Статистика свідчить, що у загальному обсязі побутових відходів міститься від 10 до 26 відсотків паперу, 20-40% харчових відходів, до 4% деревини, до 8% скла, до 6 – полімерних відходів та інших речовин. Підраховано,  приміром, що переробка 1000 кг паперових відходів дає змогу зекономити 4 м. куб. деревини. Окрім цього, під час виробництва паперу й картону з макулатури забруднення атмосфери зменшується на 86%, води витрачається на 25—44% менше, кількість твердих відходів знижується майже до 40%.

Зараз же наша держава лише минулого року імпортувала целюлози на суму майже 25 млн. дол. США. В той час, коли в розвинутих країнах саме макулатура стає одним з основних компонентів у паперовому виробництві.

Переробка місцевої макулатури не лише слугуватиме імпортозаміщенню в умовах економічної кризи, але й буде значно дешевшою для вітчизняного виробника, пожвавить підприємницьку активність на українському ринку.

Перспективність нарощування обсягів переробки макулатури – лише один із прикладів, який підтверджує необхідність впорядкування ринкових правил гри в секторі переробки вторинної сировини, котрі мають вибудувати взаємовигідний ланцюг співпраці – від домогосподарств до переробних комбінатів і у зворотньому напрямку.

Успіх цієї справи стане можливим лише тоді, коли кожен її учасник – громадянин, торговельна мережа чи підприємство – усвідомить практичну матеріальну вигоду для себе внаслідок заощадливої, раціональної поведінки.

Саме в рамках реалізації проекту « TREE cycle » ми пропонуємо прості, але ефективні схеми утилізації побутових та промислових відходів, економічно ефективні для суб’єктів господарювання та корисні для усіх громадян.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]