Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2015 19:17

Скільки просиш? А скільки даси?

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку малого бізнесу в контексті реформи оподаткування».

Податкова система, як наразі діє в Україні зовсім не влаштовує ні державу, ні суспільство, ні бізнес. В порівнянні з іншими, подібними нашій, країнами,  українці страждають від податкового навантаження. Сама податкова служба є одним з головних осередків корупції. Більше за всіх дістається тим платникам, які не мають змогу захищатися від податківців. А інші, які мають важелі впливу, сплачують в десятки разів менше. Це є чи найголовнішою проблемою податкової системи, з якою треба боротися. Одним із способів є викоренення нечесного розподілу сплати підтримана суспільством. Сучасній системі оподаткування мають мінімальний рівень довіри (якщо ще мають), тому й зрозуміло, що більшість-людей будуть шукати різні, законні чи ні, способи зменшення своїх податків. І якщо ми хочемо успіху, то маємо відкрито та чесно задіяти податкову реформу, швидких результатів якої досягти буде дуже складно. Головною метою якої має стати створення передумов для економічного зростання за рахунок вивільнення підприємницького потенціалу та сприяння реалізації конкурентних переваг країни, припинення використання "людського капіталу" у власних інтересах.

Україні терміново треба розширити податкову базу та ліквідувати критерії неефективності в системі, що зараз існує. Податкову реформу треба впроваджувати поступово, аналізуючи усі сторони суспільства, держави та бізнесу. Адже економічні умови постійно змінюються, з’являється нова інформація, накопичується  досвід і визначаються неоднозначні правила, ми маємо бути готові до всього. Одним із головних завдань стоїть боротьба з корупцією, на що піде багато сил та часу. Крім корупції, ми маємо позбавитися й «совкової» ідеології, яка тягне сучасну податкову систему на дно.  

У зв’язку з цим 22 жовтня 2015 року відбувся Круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку малого бізнесу в контексті реформи оподаткування». Метою засідання було обговорити шляхи реформування системи оподаткування в контексті розвитку малого бізнесу, а також проблем, які перешкоджають розвитку підприємництва в Україні.  В контексті сказаного можна виділити наступне: на сьогодні у нас в країні дуже високі податки на заробітну плату, дуже низькі податки на капітал. Думаю, ми всі розуміємо, що добре це лише для таких підприємств, де частка праці у доданій вартості мала, а частка капіталу велика.

Від податкової реформи українцям слід вимагати викорінення корупції, вивільнення від ідеології СРСР, справедливе ставлення до платників податків, за умови що ті дотримуються всіх законодавчих норм. Держава може жити за рахунок податків, але не її влада чи депутати. Повторюю  - податкова реформа має бути прозорою й відкритою для кожного. Будь-хто з народу має право бути стовідсотково проінформованим та почутим. Реформи робляться для країни, країна – це народ. Отже давайте чути народ, поважати народ, робити для народу.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]