Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2020 12:48

Чому Україну врятує Велике будівництво

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

У час складної економічної ситуації та пандемії коронавірусу необхідно продовжувати розпочаті масштабні інфраструктурні проєкти.

Велике будівництво – це про що?

Велике будівництво – це спільна програма Президента та Уряду, яка передбачає інфраструктурну модернізацію України. Так, в країні планують виконати масштабне будівництво та капітальний ремонт шкіл, дитячих садків, приймальних відділень лікарень, стадіонів та автомобільних доріг. До кінця року мають збудувати мінімум 100 садків, 100 шкіл, 100 стадіонів, 200 нових приймальних відділень лікарень та щонайменше 4 000 км доріг по всій Україні. Реалізація програми, за даними Кабміну, має дати 150 000 нових робочих місць. Що звісно багато, але не достатньо, особливо враховуючи той потік робітників з-за кордону, щодо яких у нас теж є бачення по працевлаштуванню. 

Реалізація амбітного середньострокового стратегічного плану будівництва, ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським, зокрема відновлення 24 тис км автомобільних доріг загального користування за 2020-2024 рр потребує, окрім потужних фінансових ресурсів (300-350 млрд грн), ще й потужної та злагодженої роботи великої кількості професіоналів, дорожньо-будівельних, транспортних, проєктних та інжинірингових компаній. 

Інвестиції та стратегічне планування

Велике будівництво в звичайних умовах необхідно розглядати як здійснення державою практичних дій щодо реалізації капітальних інвестицій та отримання будівельної продукції, зокрема і якісних доріг.

В умовах другої хвилі світової економічної кризи та пандемії COVID-19 Велике будівництво необхідно розглядати як один із фундаментів української Національної ідеї – стратегічний проєкт, від якого залежить здатність керівництва, економіки та населення України консолідувати зусиллі, пройти через сучасні нетипові випробування з мінімальними втратами та максимальним використанням наявних ресурсів.

Одночасно з відновленням дорожньої інфраструктури в Україні, що трансформує великі фінансові інвестиції у галузь будівництва, вирішуються стратегічні завдання зі створення/відновлення транзитного потенціалу а також пріоритетної мережі доріг до об'єктів соціальної та критичної інфраструктури. Йдеться про автомобільні дороги до опорних закладів охорони здоров'я, освіти, ЦНАПів, центрів безпеки, підприємств комунального і побутового обслуговування населення в громадах тощо. Повний перелік об'єктів критичної інфраструктури має визначатися безпосередньо ЦОВВ відповідно до тих повноважень та завдань, які стоять перед ними. Щодо транзитного потенціалу, то актуальним постає питання передачі в міжнародних автомобільних доріг державного значення в концесію та/або введення плати за проїзд автомобільними дорогами для великовагових та габаритних транспортних засобів. 

Успішна практика США у дорожньому будівництві

а) Мережа інтерстейтів

Україна - не перша і не єдина в світі держава, яка стикається з вирішенням проблем будівництва якісних доріг в умовах економічної кризи. Так, у 50-70-х роках в умовах повоєнної кризи пріоритетом державної політики США стало будівництво Федеральної системи швидкісних та оборонних магістралей (інтерстейтів) ім. Двайта Д. Ейзенгауера. Вказані магістралі в прямому сенсі змінили “обличчя” Америки. Програма Великого будівництва стала поштовхом до стрімкого розвитку економіки США та, фактично, матеріалізацією їх національної ідеї – “американської мрії”.

З того часу мережа розширилась та становить 77 017 км (дані за 2013 рік), що робить її другою за довжиною у світі після мережі швидкісних автодоріг Китаю. Понад чверть усіх транспортних засобів США користуються мережею інтерстейтів.

Окрім цього, важливим прикладом для національної стратегії нашої держави в умовах воєнних дій також є те, що система інтерстейтів покращує мобільність військових загонів до стратегічних об’єктів (аеропортів, морських портів, залізничних терміналів та військових баз). Система інтерстейтів є частиною Стратегічної системи автомобільних магістралей, системи доріг, що визначаються як надзвичайно важливі для Міністерства оборони США. Це також може стати аргументом при обговоренні із міжнародними партнерами фінансової допомоги в рамках своєрідного плану Маршалла для України.

Система інтерстейтів також використовується для полегшення евакуації у випадку урагану, іншої природного лиха, або надзвичайного стану, що на сьогодні досить актуально. 

Крім цього, є версія, що кожна п'ята миля доріг системи Interstate Highway побудована прямою, щоб бути придатною як злітно-посадкова смуга для літаків під час військових дій.

б) Економічна вигода

Будівництво федеральної дорожньої системи у США обернулося приголомшливим успіхом. Хоча сьогодні мережа Interstate – це лише 1% довжини всіх американських швидкісних автотрас, на ній зосереджено 25% всього автомобільного руху країни, виникли нові міста, збільшилось населення та економічна активність у придорожніх населених пунктах. Будівництво мережі доріг відразу позначилося мультиплікативним ефектом на економіці, оскільки були одночасно було створено сотні тисяч нових робочих місць, виникли десятки тисяч точок обслуговування автомобілістів – ресторани, мотелі, автозаправки, магазини тощо.

На сьогодні, за підрахунками експертів, мережа Interstate дала країні більше $ 2,1 трлн вигоди за рахунок підвищення ефективності виробництва, зниження роздрібних цін і зменшення аварійності. Іншими словами, магістралі Ейзенхауера окупили  $ 129 млрд інвестицій більше, ніж у 16 ​​разів.

Наймасштабніше оновлення доріг за часи Незалежності

В Україні, завдяки злагодженій роботі Президента, законодавчої та виконавчої гілок влади вдалось прийняти Закони №2660 і №2661. Вони допоможуть залучити у 2020 році до 31,5 млрд грн Дорожнього фонду додатково близько 20 млрд грн на ремонт доріг за рахунок залучення коштів шляхом випуску єврооблігацій.

Крім цього, з 2020 до Дорожнього фонду повинно надходити нове джерело поповнення — сплачені водіями штрафи за порушення вимог про зупинку, незаконний проїзд перезавантажених чи великогабартних вантажівок та деякі інші типи порушень. За оптимістичного сценарію, у 2020 році на відновлення українських доріг планується залучити 85 мільярдів гривень загалом. Цих коштів вистачить на ремонт 4000 км доріг державного значення і 2500 км місцевих доріг. 

Як зазначив голова Укравтодору Олександр Кубраков: "В січні 2020 ми анонсували наймасштабніше оновлення доріг за часи Незалежності України. Для ремонту та будівництва більше 4 000 км доріг державного значення Укравтодор залучає кошти з трьох джерел:

– Державного дорожнього фонду (31,5 млрд грн),

– Кредитні кошти під державні гарантії (19,3 млрд)

– Частина коштів, які Україна отримала від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбіртажу (35 млрд).

У сумі – майже 86 млрд грн. 

Масштабне будівництво відбуватиметься у кожному регіоні. У 2020 році не буде області, де не буде великого будівництва. Це буде рекордний рік за обсягами фінансування робіт".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи