Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.12.2021 13:28

Тисяча для вакцинованих: е-підтримка в українських видавництвах та книгарнях

Генеральний директор видавництва "Ранок"

А книгарі продовжують спостерігати збільшення зацікавленості українців до придбання книжок як в режимі онлайн, так і безпосередньо у книгарнях.

 Як тільки "ковідні гроші", анонсовані президентом Володимиром Зеленським почали потрапляти на картки українців, покупці розпочали штурм сайтів найвідоміших видавництв України та вишукувалися в черги під дверима улюблених книгарень, окрилені бажанням придбати омріяні та жадані книжки. Особливо навалу книголюбів відчула Інтернет-магазин видавництва "Ранок", адже за лічені дні роботи програми, всі позиції нових подарункових видань на новорічну тематику були розкуплені. А менеджерам онлайн ресурсу в терміновому порядку довелося дозамовляти затребувані читачами книжки. До речі, Різдвяних та Новорічних книжок у видавництві було підготовлено доволі багато.

 Загалом, зі стартом роботи програми єПідтримка обсяги продажів книжок значно зросли. А книгарі продовжують спостерігати збільшення зацікавленості українців до придбання книжок як в режимі онлайн, так і безпосередньо у книгарнях.

 Згідно з оприлюдненою інформацією від Monobank, одного з банків-партнерів, що беруть участь у проєкті «єПідтримка», виплати за вакцинацію від Covid- 19  у розмірі 1000 грн вже отримали 610 тисяч клієнтів банку на суму 610 мільйонів гривень. Майже 30 мільйонів гривень люди вже витратили. Причому найбільше до душі українцям припали саме книжки –  ця категорія очолює перелік послуг, за які сплачують електронними грошима програми «єПідтримка»:

Книгарні – 44,57%

Кінотеатри – 23,83%

Залізничні квитки по Україні – 14,06%

Театри – 8,98%

Спортзали – 3,56%

Концерти – 3,81%

Музеї – 0,64%

Авіаквитки по Україні – 0,55%

Я щиро тішуся активному інтересу українців до книжкової продукції з двох основних причин.

По-перше, видавнича галузь в період затяжних локдаунів та карантинних обмежень дуже постраждала. Запроваджуючи «ковідні» виплати, українська влада ставила собі за мету, крім заохочення до щеплень, ще й підтримати креативні галузі, по яких найбільше вдарив карантин. Саме тому, кожна тисяча, витрачена українцями на книжки, хоча б на маленький крок, але усе ж таки віддаляє ринок від знищення.

 По-друге, у травні цього року Міністерство культури України затвердило "Стратегію розвитку читання", згідно з якою, згодом розгорнулася масштабна програма розвитку та промоції читання в Україні. Можливо перші акції, що втілюють вітчизняні книговидавці з-за підтримки Мінкульту та Українського Інституту Книги привернули увагу українців  до читання та посприяли вибору на користь книжок.

Нагадаю, що програма «єПідтримка» з нарахуванням 1000 грн. за вакцинацію запрацювала 19 грудня 2021 року та діятиме до кінця 2022 року. На реалізацію програми урядом було спрямовано 3 млрд. грн. цього року та ще 3 млрд. грн. планують витратити на початку наступного року  з можливим розширенням фінансування. Звісно, що виплати за вакцинацію, витрачені на книжки, не допоможуть в повному обсязі компенсувати всі наслідки пандемії , тобто величезні збитки видавців та власників українських книгарень. Запроваджуючи «ковідні» виплати, влада, здебільшого, ставила собі за мету заохочення українців до вакцинації. Для підтримки та розвитку книжкового ринку потрібні більш масштабні, рішучі дії влади, на які видавничий світ країни відчайдушно чекатиме у новому 2022 році.

 Сьогодні активний інтерес  українців до книжок збігся з відкриттям сезону подарунків. Спираючись на власні спостереження та висновки колег-книгарів, я можу із гордістю зазначити, що напередодні новорічних свят люди все частіше купують книжки. Українці обирають різну за тематикою літературу, але, в першу чергу, надають перевагу подарунковим виданням, які раніше не могли собі дозволити.  А тут трапилась така нагода! Наразі, "ковідна 1000" виявилася дуже доречною. Отже варто її витратити із користю.

 Напередодні зимових свят вітчизняні книговидавці підготували для всіх українців багато цікавих пропозицій, акцій та додаткових подарунків. Безліч книжок зараз можна придбати зі знижками та значно заощадити. Зараз можна оновити власну бібліотеку, згадати, що давно не приділяв час читанню, забув, як воно – читати паперову книжку.  Книговидавці доклали зусиль, аби ви читали більше хороших книжок. Читайте дітям, читайте самі, читайте разом, читайте в голос, читайте в транспорті, вдома, на відпочинку. Читайте! Вибір величезний ще й держава допомагає витратити гроші з користю. А усі пропозиції, як вигідно витратити «книжкову 1000» розміщені на сайте Ліга.Life.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи