Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2023 13:41

Звернення до Інтерполу із запитом на отримання інформації

Адвокат, доктор філософії у галузі права

Покрокова інструкція як правильно звертатися до Комісії Інтерполу з контролю файлів із запитом на отримання інформації (Request for Access to Information).

Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол) – це міжурядова організація, до завдань якої зокрема входить обмін поліцейською інформацією майже по всьому світу (195 країн-учасниць). До такої інформації належать також відомості про розшук особи, які вносяться до бази даних Інтерполу на підставі "червоної картки". 

Хоча існує можливість перевірки такого запису на сайті Інтерполу, практика показує, що не всі записи є публічними та відображаються у системі. Також варто зауважити, що в Україні існує Департамент міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України. Проте не варто сподіватись, що Департамент надасть відповідь щодо інформації, розпорядником якої є Інтерпол. Тому єдиним ефективним інструментом перевірки наявності таких відомостей є запит на отримання інформації (Request for Access to Information) до Комісії з контролю файлів Інтерполу.

Оскільки Комісія розташована у Франції, а комунікація є досить тривалою, критично важливо правильно оформити запит, щоб отримати потрібну відповідь з першого разу. 

Як правильно звертатися до Комісії із запитом на отримання інформації?

• Обрати тип запиту та відповідний формуляр

Існують три типи запитів до Комісії - (1) на отримання / виправлення / видалення інформації, (2) на перегляд рішень Комісії, (3) превентивний запит. Нам потрібен запит на отримання інформації та формуляр, передбачений для цього типу запитів. Це допоможе Інтерполу краще зрозуміти ваші потреби.

• Заповнити формуляр

Формуляр має 6 обов'язкових блоків, які слід заповнювати робочою мовою Інтерполу: 

- тип запиту (обираємо Request for Access);

- інформація про запитувача;

- інформація про представника (якщо запит подається представником);

- повноваження представника (може підписати заявник або слід прикласти окрему довіреність);

- релевантні юридичні рішення (наприклад ордер на арешт або постанова про оголошення міжнародного розшуку);

- перелік додатків, які долучаються до запиту;

- заключна частина (дата, підпис). 

• Долучити до формуляру необхідні документи

Обов'язковими документами для того, щоб Комісія надала відповідь по суті, є:

- копія ідентифікаційного документу Запитувача та представника (паспорту, посвідки тощо);

- оригінал довіреності на представника.

У разі наявності слід долучити також копії наявних рішень органів правопорядку чи судів, які стосуються Запитувача. Певна річ, всі документи повинні бути перекладені на робочу мову Інтерполу та посвідчені належним чином (наприклад, нотаріально). 

Найбільше проблем виникає саме з повноваженнями представника. З досвіду звернень до Комісії у 2022-2023 роках слід зауважити, що вона вимагає довіреності (power of attorney) на представництво як окремого документа. Раніше достатньо було нотаріальних посвідчених перекладів ордеру, договору про надання правничої допомоги та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. 

• Відправити запит 

Хоча Процедурні вказівки Комісії передбачають звернення до них через електронну пошту, Комісія листується виключно засобами поштового зв'язку. Тому після належного оформлення запиту та супутніх документів їх слід відправити на адресу комісії - Commission for the Control of INTERPOL’s Files, 200 quai Charles de Gaulle, 69006, Lyon, France.

У разі належного оформлення запиту вам буде повідомлено про прийнятність запиту, а в подальшому - надано інформацію щодо наявності або відсутності відомостей в базах даних Інтерполу, а також про форму розшуку. Крім того, ви отримаєте інформацію щодо кримінального провадження, в рамках якого особа розшукується.

Це надасть можливість зрозуміти чи перебуває особа в полі зору органів правопорядку, а відтак - визначити подальшу стратегію дій. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]