Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2023 08:47

Запит на соціальну справедливість

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Хто отримає гроші за загиблого на війні воїна?

Понад 9 років в Україні триває війна, втім перелік осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги (ОГД) у випадку загибелі військовослужбовця – незмінний. Цим переліком і досі керуються у профільних Міністерствах під час призначення ОГД та її виплати. На сьогодні сума допомоги становить 15 млн грн або 2 млн грн.

Так, згідно з чинним Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Отже, список отримувачів обмежений і не враховує всіх осіб про яких міг би піклуватись військовослужбовець за життя.

Натомість є приклади, коли гроші за загиблого військового використовуються для будівництва стадіону в селі, де він жив, реабілітаційного центру для його побратимів тощо. Все це добрі й потрібні справи, але при цьому найбільш незахищеними законодавчо залишаються діти та жінки загиблих воїнів. Особливо моторошно читати новини про дітей, які народилися вже після смерті свого тата-військового і які автоматично стають безправними у ланцюжку отримання грошової допомоги.

Друзі й колеги адвокати ознайомили мене з десятками судових справ щодо спорів про виплату ОГД. Мені, як законодавцю, важливо забезпечити таким дітям право на належне утримання, адже їхні батьки віддали життя захищаючи Україну. Дякую своєму колезі Ігореві Фрісу за ініціативу законопроєкту 9226.

Так само не мають право на грошові виплати й позашлюбні діти загиблого військового. А якщо враховувати дані Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України, що кожна п’ята дитина в Україні народжується у незареєстрованому шлюбі, то кількість обділених дітей в отриманні одноразової грошової допомоги виявиться досить великою. 

Безправними під час нарахування виплат за загиблим військовослужбовцем стають і їхні цивільні дружини. Слабким аргументом на їхній захист стає навіть стаття 3 Сімейного кодексу України, в якій сім’єю визнано осіб, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом та мають взаємні права та обов'язки. До того ж відстояти її в судовому порядку дуже складно.

Отримати одноразову грошову допомогу намагаються і повнолітні діти загиблих, онуки, які були на вихованні, бо не мали при цьому живих батьків, і рідні брати (сестри), в тому числі неповнолітні, якщо вони проживали винятково разом (діти сироти) тощо.

Отже, потреба у терміновому встановленні соціальної справедливості під час призначення одноразової грошової допомоги зростає щодня. Ось лише кілька прикладів звернень громадян щодо ОГД:

У військовослужбовця, що загинув на війні, залишилася дружина зі своїми двома неповнолітніми дітьми. Загиблий їх не всиновив. А також залишилися двоє повнолітніх рідних дітей від першого шлюбу. Грошову допомогу отримує лише друга дружина з неповнолітніми дітьми, натомість старші рідні діти залишаються без виплати.

- У військовослужбовця залишилися двоє повнолітніх рідних дітей, без свого житла, втім грошову допомогу не отримають.

У 27 річного загиблого військового залишилась рідна сестра 24 роки,  житло винаймали разом. Загиблий з сестрою діти-сироти. У підсумку грошову допомогу сестра не отримає. 

Я очолив робочу групу з доопрацювання до другого читання законопроєкту № 9226 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних із призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб». Документ уже проголосований на Комітеті до другого читання й чекає на голосування в залі Верховної Ради України.

Законопроєкт № 9226 передбачає розширення переліку осіб, що мають право на отримання одноразової грошової допомоги та передбачає право для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу служб цивільного захисту, працівників об’єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та поліцейських, робити особисте розпорядження щодо виплати одноразової грошової допомоги на випадок його загибелі (смерті) та встановлює захищені категорії осіб, які мають право на отримання частини одноразової грошової допомоги в обов’язковому порядку.

 Ми маємо бути вдячні всім тим, хто віддав своє життя за Україну, в тому числі вшановувати подвиг загиблих повагою до їхніх рідних. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи