Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2020 14:59

Паперові рушники в боротьбі наших лікарень із коронавірусом

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Як показує практика проведення замовниками коронавірусних закупівель, ніколи не буде зайвим актуальне поворення основних принципів та правил.

Вчора шістнадцятого червня провела безкоштовний вебінар на тему особливостей коронавірусних закупівель (прим. закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)). Це було чудово, майже 100 учасників зі всіх куточків України долучились до обговорення нагальної теми сьогодення! Отримала багато питань, які продовжували надходити і тривалий час після завершення вебінару, і продовжують надходити сьогодні (посилання на запис вебінару).

Які ж висновки можна зробити? Як не дивно, ключові проблемні моменти залишаються одні й ті ж самі, про які я неодноразово писала у своєму блозі. Але знову і знову нагадую – закупівлі товарів, робіт чи послуг, які необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюються тільки для товарів, робіт, послуг, що включені до відповідного Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України (далі - Перелік). І ніяка нагальна потреба не може бути виправданням для безпідставного застосування коронавірусної закупівлі.

Якщо замість проведення спрощеної закупівлі або ж укладання договору без використання електронної системи закупівель (а вартісні межі, як правило, це дозволяють) ви обираєте коронавірусну процедуру Звіт про укладений договір COVID-19, незважаючи на те, що предмет закупівлі не включено до Переліку, отже таку закупівлю ви здійснюєте з порушенням чинного законодавства. І я нагадувала про це в своїх блогах тут, тут і тут.

Але як свідчить практика, доводиться нагадувати знову. 

Традиційна проблема замовників – оприлюднення інформації про коронавірусну закупівлю, а більш точно - неоприлюднення. Замовники забувають або про договір, який потрібно завантажувати до системи публічних закупівель, або про додатки до договору, які також необхідно оприлюднити.

Законодавець передбачив, що за результатами проведеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Не забувайте обов’язково оприлюднювати укладений договір з додатками і пам’ятайте, якщо договір виконаний і закупівля завершена – виправити в системі публічних закупівель вже нічого не вийде. Звичайно, можливість технічного збою, на який ви часто посилаєтесь, існує. Але тим більше необхідно перевірити коректність завантаження документів одразу.

Ще одне популярне запитання замовників про термін дії коронавірусних закупівель. Дані закупівлі продовжуються і сьогодні, і завтра, і післязавтра,тримісячний строк дії окремих пунктів (!) Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19» закупівель не стосується.

І ще, запроваджено оприлюднення інформації про кінцевого бенефіціарного власника учасника коронавірусної закупівлі. Детально вже розповідала.

Регіональний моніторинг закупівель підтверджує необхідність постійного повторення цих простих істин, недотримання яких може мати неприємні наслідки для замовника.

Ось Миколаївська ЦРЛ (що в Одеській області) провела три закупівлі бензину за коронавірусною процедурою. Попри всю важливість наявності пального для діяльності лікарні, бензин до Переліку не входить. Отже – лікарня порушила вимоги чинного законодавства.

Цей же замовник не оприлюднив додатки до укладеного договору на закупівлю фармацевтичної продукції. Тому отримав одразу два мої листи про порушення.

Спеціалізований санаторій «Приморський» закупив паперові рушники та тримачі до них. Звісно ж, в Переліку й такий товар відсутній. Отже – і санаторій порушив вимоги чинного законодавства.

Славська міська лікарня (Львівська область) провела коронавірусну закупівлю та купила шафу для кисневих балонів. Розуміючи необхідність та важливість придбаного товару, все ж зауважу, що до Переліку входить лише одна шафа – шафа або бокс біобезпеки (лабораторне обладнання). Отже – знову і ця лікарня вчинила порушення.

Шановні замовники, перевіряйте наявність в Переліку того предмету, що ви плануєте закупити (Перелік залишу тут). Не забувайте обов’язково оприлюднити звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору.

Дотримання цих нескладних правил допоможе уникнути штрафних санкцій, адже згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

‑ неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

‑ придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, разом до якісних коронавірусних закупівель!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]