Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2020 10:57

Інформація про кінцевого бенефіціара в коронавірусних закупівлях

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 внесено зміни, зокрема на уповноважену особу тепер також покладено обов’язок зазначати у звітах інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.

Оприлюднення інформації під час проведення коронавірусних закупівель. Яка в цьому необхідність?

Медзамовники часто про це не просто забувають, а в телефонних розмовах навіть дивуються – коли дізнаються про обов'язок оприлюднення окрім звіту про укладений договір ще й безпосередньо договору зі всіма (!!) його додатками! 

Отже, замовники, якщо ви обрали процедуру закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19, ви  оприлюднюєте в електронній системі закупівель звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Зазначені вимоги передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19». Тим же законом передбачена відповідальність замовника за порушення встановлених норм.

Але з’явилися ще одна новина, про яку мають знати замовники, що здійснюють закупівлі за процедурою  Звіт про укладений договір COVID-19. Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 № 376 (далі - Постанова № 376) внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. №  225 (далі - Постанови КМУ № 225), зокрема, наступного змісту: абзац п’ятий пункту 6 після слів і цифр “коронавірусної хвороби (COVID-19)” доповнити словами і цифрами “, та інформації відповідно до пункту 9 частини другої статті 9 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, з якою замовник уклав договір про закупівлю”. Це означає, що на уповноважену особу тепер також покладено обов’язок зазначати у звітах інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.

Як саме зазначається така інформація та де її отримати? Від постачальників вимагати додатково нічого не потрібно, потрібну інформацію можна отримати в Єдиному державному реєстрі. 

Тож для зазначення інформації в системі замовнику потрібно:

‑  Зайти на сайт ЄДР за посиланням;

‑  Ввести в поле пошуку ЄДРПОУ підприємства з яким було укладено договір. Не забудьте перед цим натиснути “Юридична особа”;

‑ Для перегляду інформації про кінцевих бенефіціарних власників натисніть “Детальніше”;

‑ В розділі КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ скопіювати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника;

‑ Додати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в звіт в поле “Примітки” або «Інформація про технічні та якісні характеристики товарів, робіт чи послуг»;

‑ Після публікації звіту дана інформація буде відображена в звіті, отже вимоги Постанови КМУ № 225 будуть виконані.

Крім того, команда Prozorro працює над тим, щоб спростити роботу Замовника. Саме тому в системі скоро в звітах з позначкою Covid-19  буде формуватись звіт з ЄДР по аналогії з тим, що наразі формується при проведенні конкурентних процедур закупівлі.

Звертаю також увагу замовників, що пунктом 9 частини другої статті 9 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” передбачено, що в Єдиному державному реєстрі міститься інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа.

Тобто, Єдиний державний реєстр може не містити дані про кінцевих бенефіціарних власників суб’єктів господарювання, засновниками яких є фізичні особи. І звичайно, інформації про фізичних осіб-підприємців вказана зміна також не стосується.

І особливо хочу відмітити про актуальне для всіх питання – а яка відповідальність передбачена за не оприлюднення у звіті інформації про кінцевого бенефіціарного власника?

Відповідальність за порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлю передбачена Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19», а саме пунктом 9 цього Закону.

У разі недотримання вимог щодо публікації звіту про договір про закупівлю, договору про закупівлю та всіх додатків до нього, звіту про виконання договору про закупівлю винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.

Необхідність оприлюднювати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника суб’єкта господарювання встановлена Постановою КМУ № 376. Але відповідальність за неоприлюднення замовником такої інформації не передбачена жодним нормативно-правовим актом.

Шановні замовники, будьте уважними при виборі процедури закупівлі та її проведенні, обираючи коронавірусну закупівлю не забувайте звірити предмет закупівлі із Переліком та вчасно опублікувати всі звіти, інформацію та документи, що передбачені законодавством.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]