Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2020 10:08

Чи допоможуть для боротьби з коронавірусом лікарням пральні машини?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Медзамовники ігнорують Перелік товарів, робіт і послуг (COVID-19) та закуповуються на власний розсуд.

Як свідчить моніторинг державних закупівель, замовники ігнорують Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України та на власний розсуд визначають: якщо зазначений товар чи послуга буде використовуватися у боротьбі з коронавірусом, то його можна і треба закуповувати відповідно до вимог нової процедури закупівлі – Звіт про укладений договір (COVID-19). 

Однак, це не так!

Відповідно до Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» та надано можливість медзамовникам проводити закупівлі необхідних товарів через укладення прямих договорів.

Але, як вже неодноразово я відмічала, так можливо закуповувати лише ті товари та послуги, що включені у відповідний зазначений вище Перелік, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2020 р. № 248. 

Чому замовники ігнорують Перелік та на власний розсуд визначають, що можна закуповувати відповідно до вимог нової процедури закупівлі – Звіт про укладений договір (COVID-19), давайте розберемось.

Так, Бродівська центральна районна лікарня (Львівська область) провела закупівлю пральної машини та уклала відповідний договір. Чи мав право даний медзамовник застосувати в даному випадку процедуру закупівлі Звіт про укладений договір (COVID-19)? Абсолютно ні! Оскільки електричні побутові прилади, зокрема пральні машини до Переліку не входять. 

Застосування процедури закупівлі Звіт про укладений договір (COVID-19) щодо закупівлі товарів та послуг, які до Переліку не включені забороняється, товар, який закупила лікарня (пральна машина), в Переліку відсутній, в даному випадку замовником безпідставно застосовано процедуру закупівлі Звіт про укладений договір (COVID-19) для закупівлі пральної машини.

Обгрунтованих пояснень своїм діям лікарня на мій запит надати не змогла. Наплутали зі строками та з порядком проведення процедури.

Ще приклад, Сокальська центральна районна лікарня провела закупівлю  послуг у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами. І знову ж таки, замовником неправомірно застосовано випадку процедуру закупівлі Звіт про укладений договір (COVID-19), оскільки вказані послуги до Переліку не включені.

Сокальська  центральна районна лікарня включена до переліку госпітальних баз для надання медичної допомоги пацієнтам з ознаками гострого респіраторного захворювання спричиненого вірусом COVID-19 як резервна. Медичні відходи з осередків коронавірусної інфекції мають передаватися на підприємства що мають відповідну ліцензію та сертифіковане обладнання. У відповідь на мій лист щодо вчинення порушення замовник повідомив, що оскільки станом на час проведення закупівлі необхідні кошти від Національної служби здоров’я не надійшли, було прийнято рішення провести закупівлю за рахунок коштів, виділених для захисту від корона вірусної інфекції COVID-19.

Але ж це порушення! Нагадую всім замовникам, що закупівля товарів та послуг, які не входять до Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), мають закуповуватися поза процедурою з ознакою COVID-19 ‑ в залежності від очікуваної вартості та інших умов замовник обирає або відкриті торги, або допорогову закупівлю, або ж так само укладає договір з постачальником, але без ознаки щодо закупівель у зв’язку із COVID-19.

До речі, очікувана вартість закупівлі в першому випадку (пральна машина) становила 6 769 грн, в другому (послуги у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами) – 19 980,48 грн. Тобто, замовники мали можливість так само укласти прямий договір з постачальником товарів/надавачем послуг.

Також, шановні замовники, зверніть увагу, Кабінет Міністрів України оприлюднив Постанову від 08.04.2020 № 269, якою вніс зміни до Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та  поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). До Переліку додано ряд нових товарів – лікарські засоби, медичне обладнання, медичні матеріали, реагенти тощо.

І наостанок хочу нагадати замовникам про наступне. Вже за декілька днів закупівлі будуть проводитися відповідно до вимог нового Закону про закупівлі. Але звертаю вашу увагу, що процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону (пункт 5 Перехідних положень).

Що це означає? Якщо замовником до 19 квітня проведена закупівля товарів (робіт, послуг) та укладено договір зі строком дії до 31 грудня, то звіт про виконання договору має бути оприлюднений протягом трьох днів з дня завершення строку дії договору, або його виконання сторонами або його розірвання. Так, саме протягом трьох календарних днів, а не 20 робочих, як вказано в новій редакції Закону. Особливо важливо пам’ятати, що при застосуванні процедури Звіт про укладений договір (COVID-19), звіт про виконання договору публікується замовником в обов’язковому порядку незалежно від вартості закупівлі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]