Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2020 10:54

Що закуповують лікарні під виглядом ліків для боротьби з коронавірусом?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Запровадили спрощений механізм закупівель з ознакою COVID-19 і в перший тиждень двоє медзамовників вже встигли двічі помилитись.

Трансперенсі Інтернешнл Україна  розпочато новий проект DoZorro для охорони здоров’я – аналіз закупівель товарів та послуг для боротьби з COVID-19.

В пріоритеті закупівлі таких медичних закладів:
Олександрівська клінічна лікарня м. Києва (ОКЛ)
Київська міська клінічна лікарня № 3 (КМКЛ 3)
Київська міська клінічна лікарня №4 (КМКЛ 4)
Київська міська клінічна лікарня № 5 (КМКЛ 5)
Київська міська клінічна лікарня № 6 (КМКЛ 6)
Київська міська клінічна лікарня № 8 (КМКЛ 8)
Київська міська клінічна лікарня № 9 (КМКЛ 9)
Київська міська клінічна лікарня № 10 (КМКЛ 10)
Київська міська клінічна лікарня № 17 (КМКЛ 17)
Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1 (КМДКЛ 1)
Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня (КМДКІЛ)
Київський міський пологовий будинок № 3 (КМПБ 3)
Київський міський пологовий будинок № 5 (КМПБ 5)
Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (КМКЛШМД).

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2020 р. № 248 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225» було внесено зміни до порядку проведення закупівель та Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.

Нова редакція Постанови значно спрощує та пришвидшує процес придбання замовниками необхідних предметів закупівлі. В електронній системі закупівель реалізовано ознаку для процедури закупівлі Звіт про укладений договір (COVID-19), за якою закуповують товари та послуги, що входять до Переліку.
За короткий час, що минув від запровадження закупівель з ознакою COVID-19 двоє медзамовників вже встигли двічі помилитись.

Так, медичні заклади, проводячи закупівлю декількох найменувань ліків, включають до предмету закупівлі також і препарати, які не входять до Переліку.

Так наприклад, Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня уклала договір з ТОВ «БАДМ-Б» на закупівлю наступних препаратів: анальгін (Metamizole sodium), глюкоза (Glucose) та натрію хлорид (Sodium chloride). Але найменування Metamizole sodium в Переліку відсутнє.

Інша закупівля цього ж Замовника - препарати меропенем Віста (Meropenem) та алвобак (Ceftriaxon), договір укладено з ТОВ «АТ-Фарма». Найменування Ceftriaxon наявне в Переліку, найменування Meropenem ‑  відсутнє. 

Київська міська клінічна лікарня №4 уклала два договори з ТОВ «Медична компанія «Медікус», включивши також до предмета закупівлі лікарські засоби, відсутні в Переліку. Так, лікарнею придбано препарати інфлуган (Paracetamol), левоксимед (Levofloxacin) та цефтріаксон (Ceftriaxone). Але замовник поспішав і не звернув уваги на те, що препарат Levofloxacin до Переліку не включено?

А у закупівлі препаратів інфлуган (Paracetamol), фраксипарин (Nadroparin), лідокаїн (Lidocaine) левоксимед (Levofloxacin) та зацеф (Ceftazidime) до Переліку входять лише 2 з 5 препаратів ‑  інфлуган та лідокаїн. Тоді як фраксипарин, левоксимед (знову!) та цефтазидим ‑ відсутні.

До обох замовників направлено листи, в яких запропоновано надати пояснення. Тим більше, нагадано про необхідність дотримання норм законодавства у сфері закупівель.

Лікарські засоби, які не входять до Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), повинні були закуповуватися поза процедурою з ознакою COVID-19 ‑ в залежності від очікуваної вартості та інших умов замовник обирає або відкриті торги, або допорогову закупівлю, або ж так само укладає договір з постачальником, але без ознаки щодо закупівель у зв’язку із COVID-19.

Замовники, будьте уважні при формуванні предмета закупівлі! Всі ті товари та послуги, які не включені до Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України, не можуть закуповуватись відповідно до даної Постанови та з ознакою щодо закупівель у зв’язку із COVID-19.

Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]