Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2017 14:16

Банківська гарантія в закупівлях медзакладів. Помилки учасників

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Банківська гарантія в закупівлях - тема, що є доволі обговорюваною. Чому?Як свідчить звіт Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення у сфері публічних закупівель у листопаді невідповідність банківських гарантій учасників – це найтиповіша помилка учасник

Банківська гарантія в закупівлях - тема, що є доволі обговорюваною. Чому?

Як свідчить звіт Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення у сфері публічних закупівель у листопаді невідповідність банківських гарантій учасників – це найтиповіша помилка учасників процедур закупівель.

Законодавством в сфері закупівель передбачено право замовника вимагати від усіх учасників у складі тендерних пропозицій внесення забезпечення тендерної пропозиції.

Метою такого забезпечення є гарантування замовнику прийнятного захисту від «недобросовісних» учасників. Це право замовника, а не обов’язок у всіх процедурах закупівлі, однак якщо замовник використовує таке право у певному тендері, у такому разі це стає обов’язковою вимогою для всіх учасників торгів.

Розмір забезпечення тендерної пропозиції становить 0,5% для робіт; 3,0% для товарів, та послуг.

Видами гарантій є банківська, страхова та гарантія фінансової установи.

На практиці найбільш поширеною вважається вимога замовника про надання забезпечення у формі банківської гарантії.

За результатом аналізу процедур закупівель, що проводяться медзакладами Києва та Київської області (як вже зазначала в попередніх статтях, мене було обрано для моніторингу закупівель з фокусом на закупівлі сфери охорони здоров’я ГО «Інститут аналітики та адвокації» в місті Київ та Київська область, тому вирішила створити свій блог для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель), було встановлено, що банківські гарантії учасників, переможців процедур закупівель не відповідають тендерній документації замовників.

Замовники самостійно в тендерній документації визначають конкретний розмір забезпечення тендерної пропозиції.

Враховуючи основну формулу закупівль – ТД=ТП (тендерні пропозиції учасників повинні містити всі документи, які вимагаються замовником у тендерній документації відповідної закупівлі, і саме у тому вигляді, який вимагається), банківська гарантія має містити конкретний текст та розмір забезпечення, встановлений замовником.

Яка практика в медзакладах міста Києва?

Зокрема, як було встановлено, умовам документації не відповідали банківські гарантії переможців (!) процедур закупівель Департаменту охорони здоров'я виконавчого органу КМР (КМДА) та Департаменту охорони здоров’я КОДА.

Так, в першому випадку ДОЗ ВО КМР(КМДА) вимагав забезпечення тендерної пропозиції у розмірі 124 600,00 грн.

Яка практика в медзакладах міста Києва?

Звертаю увагу на формулювання замовника – «розмір забезпечення тендерної пропозиції: 124 600,00 грн»,

Яка практика в медзакладах міста Києва?

це не в межах 124 600 грн, не у розмірі до/не більше/не менше 124 600 грн.

Проте банківська гарантія переможця ТОВ «Людмила-Фарм» містила текст - "...Акціонерний банк «Південий» бере на себе безвідкличне, безумовне зобов’язання сплатити Бенефіціару грошові кошти у сумі не більше UAH 124 600,00 грн...".

Дане формулювання є невідповідним до вимог документації, адже будь-яка сума, що є не більшою за 124 600 грн – це й одна гривня, й одна копійка.

За практикою Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення у сфері публічних закупівель відповідне формулювання є невідповідним та є підставою для відхилення пропозиції учасника, а іноді й підставою для відміни торгів .

Таким чином, банківська гарантія ТОВ «Людмила-Фарм» не відповідала вимогам документації.

Іншим переможцем процедури закупівлі з банківською гарантією, що не відповідала вимогам замовника, було ПрАТ «Медфарком-Центр».

ДОЗ КОДА вимагав забезпечення тендерної пропозиції – 19 000,00 грн.

Проте банківська гарантія переможця ПрАТ «Медфарком-Центр» містила текст – "... Акціонерний банк «Південний» цим безвідклично зобов’язуємося виплатити Бенефіціару будь-яку суму, що не перевищує UAH 19 000 грн...".

Дане формулювання є невідповідним до вимог документації, адже будь-яка сума, що не перевищує 19 000 грн – це знову ж таки будь-яка сума в межах 19 000 грн.

Таким чином, дана банківська гарантія не відповідала вимогам документації.

Отже, обидві пропозиції не відповідали документації та замість вибору переможцем та укладення договору, такі пропозиції мали бути відхилені замовниками.

Формула ТП=ТД має працювати при будь-якій закупівлі, тендерні пропозиції учасників повинні містити всі документи, які вимагаються замовником у тендерній документації відповідної закупівлі, і саме у тому вигляді, який вимагається.

У разі невідповідності пропозиції учасника вимогам документації, замовник відхиляє таку пропозицію (стаття 30 Закону України «Про публічні закупівлі»). 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]