Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.08.2020 11:16

Трансформація ДФС в незалежну службу – цивілізована вимога сучасності

Експерший заступник Голови Державної фіскальної служби України, кандидат юридичних наук

Незалежність України... Що вона означає для кожного з нас? І що для мене - незалежність ДФС

Очевидно, що суверенність визначається не лише територією, але й відсутністю будь-якого впливу на рішення країни щодо міжнародних векторів та розвитку економіки. Це її політична самостійність, суверенітет владних та контролюючих органів. Незалежність – не абстрактне поняття. Це конкретні кроки з позбавлення старих зужитих ідеологічних догм, подолання корупційних схем в державних органах влади, забезпечення самостійності судової системи, фіскальної служби.

Від органу тиску до ефективного інструменту з детінізації економіки

Що стосується незалежності ДФС, для мене особисто, – це позбавлення від сформованих роками стереотипів, що податкова міліція – це загроза для бізнесу, інструмент тиску на підприємців. Якщо відверто, за роки незалежності фіскальна служба так і не стала самостійною структурою, яка б діяла виключно в інтересах держави. Так звані маски-шоу, блокування рахунків підприємств, корупційні схеми – не найкращим чином вплинули на її імідж. Суспільство сприймало податкового міліціонера, як корупціонера, а бізнес вважав його ворогом.

Зараз ми намагаємось кардинально змінити ситуацію, запровадити нову філософію взаємовідносин з бізнесом: Ми не втручаємось в роботу білого бізнесу, а зосереджуємо увагу на активній протидії «тіньовикам»! І це не просто слова. Наразі заборонено проведення слідчих дій, які можуть призвести до зупинки роботи підприємств чи ФОПів. Тобто ніякого незаконного блокування рахунків, вилучення продукції, оборотних коштів, майна тощо.

Сьогодні ДФС – це зовсім інша служба, ніж вона була ще рік тому. І ми продовжуємо якісно змінюватись, оскільки цей процес – справа не одного дня і навіть року.

Звичайно, всі здобутки можуть бути нівельовані, якщо не ліквідувати корупційну складову у роботі податкової міліції. У цьому напрямі теж ведеться копітка робота. Цього року був оновлений весь керівний склад ДФС. Перед ними поставлене завдання - відійти від корупційного спілкування з бізнесом.

На жаль, повністю викорінити корупцію з системи поки-що не вдалося, але результати є - випадків участі податкової міліції в неправомірних діях стало помітно менше. Мною оприлюднено номер власного мобільного телефону, на який можна повідомити про випадки неправомірних дій податкової міліції. І це теж спрацьовує.

Нова філософія роботи податкової міліції також потребує удосконалення внутрішніх процесів служби. Нещодавно було затверджено нову структуру ДФС з урахуванням необхідності роботи з великими масивами даних та ризиками. Тобто посилена аналітична складова діяльності відомства. Ми починаємо працювати, спираючись на прогнозування ризиків та аналітику економічних процесів. Наша мета – стати тим органом, який зможе не силовими, а інтелектуальними методами виявляти та попереджувати економічні злочини.

Час інституційних змін

Незважаючи на проведену роботу, Державна фіскальна служба залишається недореформованим відомством. Триває реорганізація ДФС. У найближчій перспективі в Україні з'явиться принципово новий орган з протидії економічним правопорушенням. Фіскальна служба має всі можливості стати основою для створення такої структури. Тут мова йде і про висококваліфіковані кадри, здатні забезпечити невідворотність покарання в сфері економічних злочинів, і про матеріально-технічну базу.

Те, що ДФС вміє ефективно працювати, навіть незважаючи на складний перехідний етап, доводять цифри. Так, за 7 місяців 2020 року податковою міліцією було забезпечено відшкодування 796,5 млн гривень завданих державі збитків. В порівнянні з минулим роком ефективність відшкодування збитків збільшилась на 84%.

Ці дані ще раз доводять, що податкова міліція має всі необхідні вміння та досвід ведення оперативно-розшукової та слідчої діяльності.

Наразі питання інституційних змін в сфері фіскального контролю стоїть надзвичайно гостро. Країні потрібна повноцінна незалежна служба, яка консолідує всі повноваження з боротьби з фінансовими злочинами проти держави. Така трансформація ДФС стане завершальним етапом у її реформуванні і дозволить підвищити ефективність та прозорість фіскального контролю. Нова служба на базі ДФС має всі можливості стати дієвим механізмом з детінізації економіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]