Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2019 15:47

Адвокати в суддівських мантіях, або де ж Ваша Честь?

Практикуючий адвокат в сфері кримінального права

Присяга - просто слово. Сьогодні - суддя, завтра - адвокат. Якій присязі бути вірним - залежить від політичної ситуації.

Ні для кого не секрет, що реформа судової та правоохоронної системи в Україні провалена. Але на відміну від громадян, ми  - адвокати це бачимо щодня. І коли думаєш, що гірше вже не буде, що це дно – тут знизу стукають…

Мої вчителі свого часу говорили: «Інших судів у нас немає. Якщо щось не подобається – йди з професії.» Я цю фразу пам’ятаю добре, але дуже вже цікаво - де МЕЖА!? 

У нас в державі вже так сталось, що жодна з гілок влади себе не поважає. Судова -  не виключення. Закон якщо писаний, то не читаний, якщо читаний, то не зрозумілий і виконувати його не обов’язково.

Зараз конкретний приклад. В одному із районних судів м. Києва не перший рік працює суддя. Справно подає декларації, виносить рішення Іменем України. І ось одного разу напевно боячись за результати оцінювання під час реформи, суддя вирішує стати адвокатом. Фантастика? Та ні. Просто поїхати до іншої області, «вирішити питання» іспитів, стажування і вуаля  -  Адвосуддя! Отримуєш свідоцтво про здачу іспитів – це я розумію (хоча іспити приймають адвокати, які їй ще вчора казали «Ваша Честь»), а ось як бути із стажуванням?? Як діючий суддя проходить стажування у адвоката протягом шести місяців (стаття 10 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»). Питання без відповідей, хоча відповіді є, вони не дуже приємні для наших органів адвокатського самоврядування. Діючих суддів, прокурорів дуже багато в реєстрі і їх кількість збільшується. Напевно судові та правоохоронні органи не вірять в успішність реформ.

Отже, отримує суддя свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю і одразу зупиняє його дію.(на підставі статті 7 вищевказаного Закону) напевно до кращих (чи гірших) часів. У мене питання суто етичні – а як бути з присягою? У судді і адвоката завдання, присяга та принципи роботи різні! «Істина» для адвоката  - слово недопустиме та вороже. Пріоритет – інтереси клієнта. А ось для таких адвосуддів  - що пріорітет? А я відповім – інтереси прокурора, який хоч і не клієнт і не платить, але дає ГАРАНТІЇ, гарантії що не прийдеться поновлювати свідоцтво адвоката і дивитись в очі своїм колегам-адвокатам в процесах. Продовження в наступних публікаціях…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]