Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2023 16:14

Невигідні пункти у договорі: де сховані і як виявити

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Поради від адвоката з 25 річним досвідом

Важливість договорів, сподіваюсь, аргументувати немає потреби, проте нагадаю, що саме договір є першоосновою взаємовідносин між контрагентами. І попри це, далеко не всі детально ознайомлюються з умовами договору, а деякі для формальності використовують шаблонні угоди.

Такі підходи ведуть до купи проблем у найближчому майбутньому, адже з часом виявляються помилки, неточності, неоднозначне тлумачення пунктів, а іноді й досить неприємні та невигідні домовленості, під якими ви вже підписалися. 

Щоб оминути довгу судову тяганину, спершу проведіть аналіз договору, задля мінімізування ризиків у відносинах з контрагентом. Для цього зверніться до кваліфікованого спеціаліста, який вміє читати й розуміти договори.

Якщо ви впевнені у своїх силах і вирішуєте взятися за аналіз самостійно - поділюся з вами деякими порадами:

1. За наявності свободи укладення договорів, переважна більшість з них мають свою регламентацію чинним законодавством. А до тих, що не мають законодавчого регулювання, застосовуються принципи аналогії закону, або аналогії права. Тому, при укладенні договору необхідно чітко і відповідно до законодавства формулювати предмет договору. Якщо предмет не ясний – тут очікуйте сюрприз! Кожна зі сторін договору може по-своєму розуміти відносини.

Порада: Читаємо предмет договору й об’єктивно його сприймаємо, виходячи з поняттєвого контексту кожного слова (не додумуємо та не придумуємо того що не написано).


2. Мета будь-якого договору складається з кореспондуючих прав та обов’язків, які своєю чергою створюють баланс та цілісність зобов’язань. Якщо відсутній баланс зобов’язань – договір може мати ознаки нерівності сторін або одна зі сторін може мати невигідне для себе становище.

Порада: Перевіряйте на що спрямовані права та обов’язки обох сторін договору – вони повинні бути спрямовані на вчинення правочину. Наявність факультативних умов повинна привернути вашу увагу.


3. Будь-які права однієї сторони договору кореспондуються з обов’язками іншої сторони договору і навпаки. Тому, якщо в договорі описані права, але не зазначені обов’язки – наявність обов’язку випливає з наявності права.

Порада: Будь-якому праву кореспондує обов’язок і навпаки, навіть якщо такий обов’язок не зазначений в договорі. Пильнуймо і будьмо уважні!


4. Навіть в договорах є матеріальні та процесуальні норми. Процесуальні норми регламентують процедуру реалізації матеріальних прав та обов’язків. Відсутність процесуальних норм може суттєво вплинути на здатність реалізації ваших прав за договором.

Порада: Звертаємо увагу яким чином реалізуються ваші права та обов’язки (процедура/порядок).


5. Договір повинен мати лаконічний зміст та не бути обтяжений формальностями та відповідальністю. Збалансованість договору – підстава для його успішної реалізації. Наявність необґрунтованих формальностей в договорі та відповідальності за невиконання таких формальностей може зіпсувати господарські відносини та завести сторони до тривалих судових процесів. (Хоча іноді трапляються випадки в необхідності таких обтяжень – специфіка виробництва і т.п.).

Порада: Наявність формалізацій та прискіпливої відповідальності – подумайте, чи дійсно ви готові на такі ризики.

Наведено основні показники та критерії наявності невигідних умов в договорі. Звичайно, що кожен з видів договорів має свою специфіку, але вище наведені поради діють у всіх випадках аналізу договорів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]