Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017 15:02

Аграрний бізнес та його захист

Адвокат

Агарний бізнес в нашій країні – це найперспективніша галузь нашої економіки. На аграрний сектор припадає близько третини ВВП, та сотні тисяч робочих місць для громадян.

Сьогодні аграріям потрібно зрозуміти, що необхідно самостійно та дуже відповідально будувати таку систему - як захист свого бізнесу.
Система захисту агропідприємств може бути побудована з набору тих правових законів, які наразі існують. Тому дану систему захисту  можна поділити на дві частини: запобіжні заходи та заходи, які застосовуються під час здійснення рейдерської атаки.

На останні роки саме рейдерство є найбільшою проблемою аграріїв. З нашої практики скажу, що найбільше потерпають від цього Південні області нашої країни.

Щодо попереджувальних заходів –  найголовніше і перше, що повинен зробити кожен власник – виявити ризики, завдяки яким можуть бути створені умови привабливості для рейдерського захоплення. З цією метою просто необхідно провести правовий аудит діяльності підприємства.

Під час такого аудиту проводиться глибока і ретельна перевірка від моменту створення фірми (підприємства) та складу засновників до взаємовідносин з пайовиками та контрагентами.

Так, це робота складна і досить ретельна, а також  потребує часу, проте це дає наступне:

1.       власник має незалежну оцінку стану готовності та спроможності протистояти рейдерським нападам;

2.       оцінюється фактичний стан справ на підприємстві (оскільки під час перевірки випливають різні проблеми, які не були помітними раніше);

3.       чітке керування ризиками.

Аналізуючи  рейдерські напади, з власного досвіду, можна говорити, що про певні закономірності. Наприклад, з моменту впадання в поле зору нападників до потрапляння їх на територіитою того чи іншого підприємства – проходить не менше шести місяців. Це говорить про те, що рейдери ретельно вивчають ситуацію жертви. Або, наприклад, в основному найбіьш поширеним серед рейдерів є напади на аграріїв, в яких земельний запас сягає 3 тис. га. та більше.

Звичайно, стає зрозумілим, що для рейдерів головним джерелом інформації є доступ до підприємства та документів. Лише з їх допомогою можна виявити основні правові не доопрацювання в діяльності підприємства. До таких  прогалин  належать багато різних деталей, наприклад  незареєстровані договори оренди або відсутність правових підстав використання землі.

Саме тому, необхідно дуже тонко і ретельно вивчити і привести у правову готовність всі моменти в роботі підприємства,  важливо забезпечити зберігання оригіналів установчих документів, розробити нормативне забезпечення щодо обліку документообігу та забезпеченню збереження комерційної інформації. Обмежити кількість осіб стосовно реєстраційних дій, та звести лише до однієї особи. Все це можливо зробити при налагодженій системі служби безпеки, ІТ- технологій та постійному грамотному правовому контролю всіх цих дій.

Рейдери досить часто використовують такий прийом як, проведення судових рішень без вашої участі, саме тому важливо проводити постійний моніторинг державного реєстру судових рішень.

Звичайно, сам по собі правовий аудит не захистить від рейдерського нападу, оскільки захист – це послідовний алгоритм певних дій, які безперервно  повинні здійснюватися на підприємстві. Лише таким чином можна посилити контроль над ризиками та посилити свій захист від рейдерського нападу. Власникам агропідприємств потрібно проводити постійну роботу з пайовиками з метою налагодження стосунків,  що буде запорукою не лише підтримки аграріїв, а й силою, яка протистоїть рейдерам.

Необхідно ретельно підійти до відбору охоронної структури та як згадувалось вище  служби безпеки,  яка зможе вирішити питання щодо силового протистояння та можливості взяти під фактичний контроль майно підприємства у разі такої нагоди. В будь якому випадку, слід проводити відбір за критерієм професійної підготовки, наявності досвіду в подібних ситуаціях і звісно не без кваліфікованої юридичної допомоги.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]