Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2012 16:06

Реформа від чинної влади: владоохоронці замість правоохоронців

Міністр юстиції України (2014-2019)

На початку липня депутати від Партії регіонів Василь Грицак та Валерій Коновалюк, які вже відзначилися минулого місяця одіозним законопроектом про Державну службу правопорядку, внесли до парламенту чергову ініціативу – проект закону про поліцію.

  На початку липня депутати від Партії регіонів Василь Грицак та Валерій Коновалюк, які вже відзначилися минулого місяця одіозним законопроектом про Державну службу правопорядку, внесли до парламенту чергову ініціативу – проект закону про поліцію.
Необхідність прийняття зазначеного  законопроекту автори обґрунтовують тим, що нині в Україні існує нагальна потреба реформування правоохоронних органів відповідно до європейських стандартів. А от здійснити таку масштабну реформу регіонали збираються завдяки банальному перейменуванню «міліції» у «поліцію». Оскільки жодних інших змін законопроект фактично не передбачає.
Своє бажання погратися словами регіонали пояснили хибною етимологією слова «міліція». Так, за ствердженням авторів, згідно із етимологічними джерелами, слово міліція означає нерегулярні збройні формування, що формуються з добровольців і не входять до складу офіційної системи державних правоохоронних органів, тоді як термін "поліція" означає систему державних служб, що на професійній основі виконують функції охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Окремо наголошується, що назва «міліція» є пережитком Радянського Союзу, натомість назва «поліція» відповідає європейським стандартам.
 Невже розробники законопроекту сподіваються, що зміна табличок та форми одягу дозволить відмежувати увесь негативний спадок діяльності міліції та повернути довіру до цього органу з боку суспільства? Стверджувати подібне – як мінімум, некомпетентно.
Окрім того, законопроект передбачає звільнення усіх працівників міліції зі служби в органах внутрішніх справ та проходження ними спеціальної атестації при прийнятті у так звану «нову» структуру. Але вже зараз цілком зрозуміло, що така ініціатива аж ніяк не дозволить очистити персональний склад працівників міліції, а просто перетвориться на банальний перепис одних і тих самих прізвищ з одного списку до іншого.
Виходить така собі чергова псевдореформа – змінюється  обгортка та назва, тільки от суть залишається тією самою -  корупція, незаконні арешти, знущання із затриманими, придушення мирних демонстрацій… Адже, саме таким є нинішнє обличчя міліції. Одразу пригадується нещодавній досвід нашого північного сусіда, який вже провів подібну реформу правоохоронних органів, змінивши назву «міліція» на «поліція». Відтоді, за висновками незалежних експертів, нічого не змінилося - «новий-старий» орган продовжує бути лідером серед найкорумпованіших структур в країні, а кількість випадків незаконних арештів та нелюдського поводження з затриманими лише зростають.
Інакше, як сліпим копіюванням провладною партією політики Росії, цю ситуацію назвати не можна. Замість того, щоб якісно оновити та зменшити штат міліції, який нині в Україні вдвічі більший за загальносвітовий показник - 780 працівників МВС на 100 тисяч населення – регіонали роблять все для того, щоб лише зміцнити статус України, як «поліцейської держави».
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]