Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.09.2023 11:42

Святкування Рош Га-Шана: як проходитиме свято у 2023 році?

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Цьогоріч понад 30 тис. хасидів заполонять єврейський квартал Умані, щоб відсвяткувати 5 784-ий єврейський Новий Рік Рош Га-Шана, що відбудеться з 15 по 16 вересня.

Місцева влада активно готується до приїзду паломників й приймає перших гостей, а паломники заселяються до готелів, аби ще до святкування побувати на могилі цадика Нахмана.

Як пов'язаний хасидизм з Україною, чому саме це місто стало магнітом для паломників з усього світу та як пройде свято у 2023 році — читайте далі.

Як хасидизм пов'язаний з Україною

Почнемо з того, що Хасидизм — це одна з гілок юдейської традиції, яка з'явилася в 18 столітті як альтернатива новому юдаїзму того часу. Поступово він перетворився на ортодоксальний напрямок. Спочатку цей рух був реформаторським, і він виник з єврейської містики.

Хасидизм має коріння на території України, і в ньому можна побачити вплив української культури на юдейську релігію. Часто можна спостерігати ідеї, які переплітаються та взаємодіють. Один з центрів хасидського руху виник у регіоні Поділля та Галичини.

Засновником хасидизму вважають Ба'аль-Шем-Това, або БеШТа (Ісра'еля бен Еліезера). За легендою, від одкровення до 36 років він приховував своє покликання, яке відкрив близько 1733 року. Він був ба'аль-шемом, тобто практичним кабалістом і містичним цілителем. Особливе місце серед паломницьких місць займає Меджибіж, де поховано засновника хасидизму. 

Однак, хасиди розпочали здійснювати паломництво до іншого міста, до Умані з 1810 року. Чому саме туди?

В Умані знаходився могильник Рабі Нахмана з Брацлава, видатного лідера хасидського руху та видатного містичного вченого. Він був важливою постаттю для хасидів та зіграв значну роль у формуванні їхніх переконань. 

Як пройде свято у 2023 році?

Третій рік поспіль паломництво в це місто було супроводжене численними викликами, такими як пандемія та війна. Однак, ні те, ні інше не стало перепоною для вірян. 

Наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані через неможливість забезпечення захисту від ворожих ракет — не спрацювали. Хасидська спільнота, як завжди, категорична – жодні бойові дії не зупинять паломництва. Мовляв, в Ізраїлі теж війна і постійні обстріли. Тому ризики в Україні їм зрозумілі. 

Хасиди стверджують, що Раббі Нахман обіцяв особливі благословення кожному, хто проведе з ним свято Рош га-Шана ("Голова Року"), тому всі сподіваються, що він дасть порятунок й довіряють Всевишньому більше, аніж статистиці обстрілів рф.

А тим часом підготовка до святкування проходить на фоні заяв про можливе припинення безвізу з боку України. 

Про готовність міста прийняти гостей говорить багато чого. І місцева влада, і правоохоронці, і навіть підприємці також повним ходом готуються до свята. У сувенірних крамничках розлітаються кіпи, пекарні активно випікають пахучі булки до шабату, а власники готелів вже роздають ключі від номерів, які були заздалегідь заброньовані гостями з усього світу. 

Умови повномасштабного вторгнення роблять це святкування ще більш об'єднуючим і символічним, оскільки паломники згуртовуються в підтримці один одного та виражають свою спільну надію на мир і безпеку в Україні. Спільна молитва і обряди Рош Га-Шана надають їм сили і віру в майбутнє, незважаючи на складні обставини.

Святкування Рош Га-Шана вже вкотре стає символом стійкості та віри в серцях тих, хто обирає проїхати тисячі кілометрів, навіть у важкі часи, і працює над збереженням своєї культури та традицій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]